Борка | Борка - за секој нов ден

На изборот на најдобрите сајтови за 2020 година, во категоријата најдобар сајт на невладини организации, Здружението за борба против рак „Борка – за секој нов ден“ ја доби втората награда.

Терапија против карцином на пациенти со инфекција со COVID-19: Треба ли да се одложи терапијата против карцином кај пациенти кои се заразени со COVID-19? Пациентите кои примаат третман против карцином и заразени со грип и други вируси се потенцијално изложени на ризик од сериозни компликации како пневмонија. Oдлуките за прекин на антиканцерогениот третман кај пациенти […]

Дали е пожелно лицата да прават скрининг во време на пандемијата? На многу места погодени од пандемијата, изборните медицински процедури, вклучувајќи скрининг за карцином, се паузирани со цел зачувување наммедицинските ресурси и намалување на ризикот од ширење на COVID-19 во здравствените установи.  Одлуките за рестартирање на скринингот зависат од многу фактори, и тие може да […]

Коронавирусите се голема група на вируси кои циркулираат помеѓу животните. За прв пат се идентификуваат во средината на 1960-тите години. Коронавирусите кои инфицираат животни можат да се развиваат и да станат нов, човечки вирус. До денес има седум вида коронавируси кои можат да ги заразат луѓето. На 30.12.2019 година СЗО (Светската здравствена организација) беше информирана […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

18 декември 2020
Борка

Сајт на годината 2020

На изборот на најдобрите сајтови за 2020 година, во категоријата најдобар сајт на невладини организации, Здружението за борба против...