Менаџмент на пациенти со Хочкин лимфом во ограничен стадиум на болеста Спроведување на системски третман на Хочикин лимфом: Се препорачува помалку миелосупресивна терапија; Кога третманот не е закажан, се препорачува телефонска консултација со цел да се намалат посетите на клиники; Да се размисли за употреба на гранулоцит стимулирачки фактор (неупоген) со цел да се намали […]

Во време на пандемија со Covid-19 вирусот, пациентите со малигнитет се најранлива и најисплашена категорија. Достапноста на информациите во врска со вирусот и како може да влијае на пациентите заболени со малигнитет е исклучително важно. Препораките од здравствените власти треба да се почитуваат со цел да се избегне инфекција со коронавирусот. Амбулантски прегледи Пациенти кои […]

Бидејќи  хемотерапијата  освен  малигните  клетки  ги  уништува  и  здравите  клетки,   се јавуваат  и  некои  последици  од  тоа  уништување. Тоа  се   нус  појави  или  несакани  ефекти. Најчестите  прашања  кои  Ве  мачат  се: Кои несакани ефекти  можат  да се  очекуваат  после  хемотерапијата? Кои несакани  ефекти можат  да  се  очекуваат  долгорочно? Колку се сериозни несаканите  ефекти? Дали сите […]

Здружението „БОРКА – за секој нов ден„ во партнерство со Think Pink Europe е дел од најголемата хуманитарна трка/прошетка во Европа RACE FOR THE CURE. Овој спортски и хуманитарен настан ги обединува луѓето погодени од рак на дојка и нивните семејства и пријатели. За време на трката излечените го слават животот, додека учесниците ја даваат […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

7 септември 2020
Борка

НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ХЕМОТЕРАПИЈАТА

Бидејќи  хемотерапијата  освен  малигните  клетки  ги  уништува  и  здравите  клетки,   се јавуваат  и  некои  последици  од  тоа ...