ОСТАНАТО ВО БОРКА ДОЗНАВА

Хипотиреоза е медицински термин кој што означува намалена функција на тиреоидната жлезда, така што желздата не создава доволно хормони. Тиреоидните хормони имаат рецептори речиси во секој орган во нашето тело, па така намалената функција на оваа жлезда ќе доведе до намалена функција на организмот почнувајќи од намалена функција на работа на срцето, мозокот, намалена дигестија […]

Хашимотов тириоидитис или хроничен лимфоцитен тироидитис е автоимуно заболување во кое штитната жлезда е нападната од голем број на клеточни и противтело-посредувани имуни процеси. Ова било првото заболување кое било откриено како автоимуно заболување. Првпат било опишано од страна на јапонскиот специјалист Хашимото Хакару во Германија во 1912 година.Ова е и најчестото заболување на тироидната жлезда. Етиологија Се работи за автоимуно заболување или автоагресија спрема сопствените орагани(во […]

Тироидни јазли или нодули (чвор) се промена на тироидната жлезда кои се однесуваат на абнормален раст на тироидните клетки кои формира грутка во рамките на тироидната жлезда.Тироидните јазли можат да бидат единечни  или мултипни , а по својата структура главната поделба е на бенигни и малигни. Околу 95% од тироидните јазли се бенигни, само 5% […]

Дефиниција: кретенизам е медицинска состојба која се јавува при раѓање каде што кај новородените има намалена или воопшто нема тироидна функција, како и продукција на тироидни хормони. Доколку не се третира, може да доведе до сериозни физички и ментални нарушувања кај новороденото. Статистички почесто се јавува кај женска популација. Причини за настанување на кретенизам: за […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Живот – трет дел 24 јуни, 2017
Борка

Живот – трет дел

(ПОСВЕТЕНО НА МОИТЕ ДРУГАРЧИЊА, ТАМУ НЕКАДЕ, ГОРЕ) Здраво драги мои, се надевам сте ми добро, здрави, весели, насмеани во летните денови. Ов... ПОВЕЌЕ »