Вчера во просториите на нашето Здружение „Борка – за секој нов ден“ беше одржан првиот состанок на пациентите кои се заболени од рак на грло односно ларингектомија. На овој состанок кој го водеше претседателката на „Борка“ Биба Додева, присутен беше и Д-р Игор Ценевски кој работи во Јавната здравствена установа – Завод за рехабилитација на […]

Со заеднички сили меѓународните институции, владите и граѓанските организации прават активности со една цел, да влијаеме на промената на статистиката против глобалната епидемија на рак. Денешниот светски ден за борба против ракот го одбележуваме и ние во „Борка“ со цел да ја подигнеме свеста на граѓаните за ракот, да поттикнеме превенција, можност за рано откривање […]

По повод светскиот ден на ракот кој е на 4 февруари решивме да ви извдвоиме неколку интересни работи поврзани со овој ден, што претставува и кои се целите. Светскиот ден на ракот е идеална можност да се рашири зборот и да се подигне свеста во умовите на луѓето за оваа опака болест. Светскиот ден на […]

По повод светскиот ден за борба против ракот ви претставуваме неколку интересни факти поврзани со него.

Трибина за превенција од рак на грлото на матката која ќе се одржи на утре во 11 часот во Порта Македонија. Почитувани, Здружението за борба против рак “БОРКА за секој нов ден” во соработка со Македонското Здружение за Цервикална Патологија, Колпоскопија и ХПВ и оваа година ја одбележуваат Европската недела за превенција од ракот на […]

Јануари е месец за подигнување на свеста за сериозното заболување рак на грлото на матката. Здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден “ како и секоја година ќе се приклучи кон одбележување на Европската недела за борба против цервикалниот рак. Големиот број на жени заболени од овој рак, е уште една причина […]

Денеска, како и секоја година традиционално, претседателката на БОРКА Биба Додева како и дел од членовите – волонтери на здружението, заедно со дедо Пимен, ги посетија дечињата кои се лекуваат во детската клиника и им подарија новогодишни пакетчиња. Претставниците од БОРКА се сретнаа со новата директорка на детската клиника, во дневниот центар “Собата на Жозеф”, […]

Како што веќе најавивме едукациите за самопреглед на дојка низ целата наша држава продолжуваат, а овој пат бевме на гости во Средното училиште на Град Скопје, Никола Карев. Нашиот тим кој беше составен на чело со претседателката Биба Додева, оддржа предавање на околу педесетина ученички која оваа година ќе матурираат. Нашата цел беше исполнета откако […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

13 февруари 2020
Борка

Најтешките битки Господ им ги дава на неговите најдобри војници

Поминаа пет години одкако ја започнав мојата најважна борба, борба за мојот живот. Случајно забележав едно мало топче на мојата десна...