Јануари е месец за подигнување на свеста за сериозното заболување рак на грлото на матката. Здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден “ како и секоја година ќе се приклучи кон одбележување на Европската недела за борба против цервикалниот рак. Големиот број на жени заболени од овој рак, е уште една причина […]

Денеска, како и секоја година традиционално, претседателката на БОРКА Биба Додева како и дел од членовите – волонтери на здружението, заедно со дедо Пимен, ги посетија дечињата кои се лекуваат во детската клиника и им подарија новогодишни пакетчиња. Претставниците од БОРКА се сретнаа со новата директорка на детската клиника, во дневниот центар “Собата на Жозеф”, […]

Како што веќе најавивме едукациите за самопреглед на дојка низ целата наша држава продолжуваат, а овој пат бевме на гости во Средното училиште на Град Скопје, Никола Карев. Нашиот тим кој беше составен на чело со претседателката Биба Додева, оддржа предавање на околу педесетина ученички која оваа година ќе матурираат. Нашата цел беше исполнета откако […]

Почитувани наши, едукациите предвидени со розовиот караванот продолжуваат! Овој пат кај нашите пријатели од Кочани, во вторникот на 26ти ноември 2019 година, во салата на Советот на Општина Кочани, Здружението „Борка – за секој нов ден“ и Комисијата за еднакви можности на жените и мажите од Кочани организираа едукативно предавање за различни видови на рак. […]

На 30 октоври во просториите на Националната галерија Чифте амам беше одржана дванаесеттата Национална конференција за рак на дојка. Оваа година мотото гласеше „Има живот и после ракот, научи како да го живееш“ и беше посветено на персонализираната медицина и третманот на ракот на дојката во Република Северна Македонија. Воедно од говорниците беше испратена порака […]

Вчера во Градскиот парк на Школка по единаесетти пат се оддржа маршот посветен за подигнување на свеста за борба против рак на дојка, Напред розово. Граѓани, активисти, волонтери, поддржувачи и преживеани од оваа болест чекореа во чест на оние кои се борат, но и во чест на оние кои ја изгубиле оваа битка и прерано […]

Откако нашата волонтерка од Струмица Кети Филчева ги посети средните училишта Јане Сандански и Димитар Влахов, вчера едукација за самопреглед на дојка направи и на матурантите од средното училиште Никола Карев. Борка овој период ќе продожи со своите едукации низ средните училишта за превенција од ракот на дојка низ целата држава, како и со своите работилници […]

Здружението Борка за секој нов ден  продолжува со своите едукации низ средните училишта за превенција од ракот на дојка низ целата држава. Овој пат нашата координаторка од Струмица Филчева Кети имаше предaвaња зa сaмoпреглед нa дoјкa вo среднoто училиште Димитaр Влaхoв како и од средното училиште Јане Сандански во Струмица. Во продолжение ќе се обидеме […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

31 мај 2020
Борка

Светскиот ден против пушењето

Под мотото „Заштита на младите од манипулации на тутунската индустријата и спречување на нивно користење тутун и никотин“ годинава...