Помладите  жени  со  рак  на  дојката веројатно ќе  почувствуваат  несигурност  дали  репродуктивната  способност ќе  им се врати по  завршувањето  на  терапијата. Можеби ќе  размислувате за веројатноста  од  постојан  стерилитет. Ако  сте  во таква  ситуација,  тој  факт  може да  биде  уништувачки  за  вас,  особено  ако уште  немате  семејство  или  не  сте  завршиле со  неговото  создавање. Може  […]

По  дијагнозата „рак  на  дојка“ некои  жени  паѓаат  во  депресија. Тоа  може  да  се  случи  или за  време  на  терапијата  или  после  нејзиното  завршување. Може  да  е поврзано  со силно  чувство  за  прекумерна грижа,  но  не веднаш. Депресијата  може да  ве  натера да  се  чувствувате  тажна,  меланхолична  и  без  енергија.  Ако  страдате  од  депресија,  веројатно  […]

Многу  од  жените  со  рак  на  дојката често   доживуваат емоции  на  силно  напрегање или нервоза. Тие  емоции може  да  се  краткотрајни. Можеби ќе  забележите  дека  некои  од  тие  емоции  поминуваат со  завршувањето  на  терапијата.  Што  се  однесува  до  вашата  сексуалност, можеби  ви  е непријатно  да  ја  земете  иницијативата  за  некои  еротски  моменти или, можеби веќе  […]

Лимфниот систем е клучен за одржување на телото да биде здраво. Низ него циркулира лимфна течност богата со протеини, ги собира бактериите, вирусите и отпадните материи. Отпадот се филтрира од страна на лимфоцитите – станици кои се борат против инфекции и на крај се исфрла од телото. Лимфедемот се создава кога вашите лимфни садови нема […]

Лимфедемот  е  оток  на  лимфната  течност,  кој може  да  е  нус појава  од  терапијата за  ракот  на  дојката. Се  случува  приближно на  една  четвртина  од  жените  кои се  подложени  на  интервенција  врз  лимфните  јазли на пазувите. Радиотерапијата ја  зголемува  опасноста  од  разивање  на  ова  заболување.  Отокот  може  да  се  забележи  во  областа  на  дојката,  каде  […]

Некои  жени чувствуваат  дека  реконструкцијата  на  градата им  помага  да  се  справат  со  промените  во  телото после  хируршката  интервенција.  Жената  може  да  избере  рекструкција  на  градата поради причини  кои  се  тесно  побрзани  со  изгледот  на  телото, самопочитта  и  сексуалноста. Реконструкцијата  често  може  да  се  направи  веднаш  после  операцијата  или  неколку  месеци, па дури  и  години  […]

Сосема е нормално по  дијагнозата  и  терапијата  да  имате  сосема  различно  мислење  за  вашето  тело во  споредба  со  претходно. Ракот  на  дојка веројатно  оставил  некои  видливи лузни од  тоа  што  сте  го  преживеале,  времени  или  постојани,  меѓу кои се  лузните  од  операциите,  промени  на  кожата после  зрачењето, паѓање  на  косата  за  време  на  хемотерапијата  или  […]

„Симптомите  на  менопаузата  за  мене  беа многу  ненадејни кога избрав да  ги отстранам  јајниците. Се  чувствував исклучително непријатно  и  тоа ме  обесхрабруваше. Заклучив  дека  применувањето  на  еден локален  гел  против  болка, како  и  на  лубриканти  пред  сексот  навистина  ми  помагаше и  сексуалниот  живот  ми  се  подобри,  што е  прекрасно  за  мене и мојот сопруг.“ Мими […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

19 јули 2019
Борка

НАДМИНУВАЊЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД ХЕМОТЕРАПИЈАТА И СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА – ПРВ ДЕЛ

Социјален живот Иако хемотерапијата може да предизвика непријатни и несакани ефекти, некои луѓе сепак успеваат да водат скоро нормален...