Драги мои борци, овој 15ти септември решив да ја споделам со вас мојата приказна со лимфомот. Мојата приказна со ракот започнува уште во 2016 година кога ми беше дијагностициран Хочкинов лимфом. Имав само 22 години. Бев во неверување, во шок, бев преплашена. На клиниката за Хематологија ми беше објаснето дека не е прогноза за смрт, […]

Со планови многу и надеж ко сите Во мирен живот ми минеа дните Од ненадеж лоша дијагноза се случи Се што градев ко кула од карти се сруши Неизвесност, страв, операција , хемо, мачнина, болка фрустација И ме отпишаа многу – демек залудно се мачам Грб ми свртеа луѓе на кои мислев дека им значам […]

Глад   Исконска. Генетски диктирана. Постојана. Чиниш гребе со нокти од мачка, копа во мене со лопата. Ме излудува. Не престанува. Врела топлина ми го облива телото, Невидиливи капки роса избиваат на челото, Ме испотува. Вртоглавица, ќе се срушам. Ме изнемоштува. Дај ми да јадам, очајувам. Го земам првиот залак, голтам избезумено, Со очите ококорени. […]

Жив ли си, ако болка немаш? Те болат ли раните незараснати? Боли ли неизбледениот спомен вечен? Боли ли толку силно колку што болуваш?   Ветровите те донеле овде или си толку бестрашен што и на препреките во очи им гледаш? Каде си сега и каде припаѓаш?   Дури мостови минуваш, градиш. Дури учиш да веруваш, […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...