Цервикалниот карцином може да биде излекуван доколку се открие навреме. Најчеста причина за овој тип карцином е инфекцијата со Хуман папилома вирусот (ХПВ). Одредени типови на ХПВ вируси се одговорни за брзото проширување на карциномот. Иако знаците на цервикалниот канцер не се толку очигледни, сепак треба да ги следите сите промени кои може да биде […]

Акутната миелоична леукемија е една од најчестите акутни леукемии кај возрасните. Акутната миелоична леукемија е болест кај која, во крвта или коксената срцевина се наоѓаат незрели, абнормални миелоидни бластоцити. Од миелоидните бластоцити се развиваат црвените крвни зрнца, крвните плочки и некои видови на бели крвни зрнца. Незрелите малигни лимфоцити се насобираат во лимфните ткива и […]

Ракот на дојка е заболување кое најчесто во раните стадиуми на болеста не дава никакви симптоми. Поради тоа тешко може да се дијагностицира, затоа е поќелно  жената да прави редовни самопрегледи на дојките и да  јавува на редовни прегледи со ехо и мамографија. За успешен самопреглед потребни се два фактора – правилно време и правилна […]

Ракот на дебелото црево е болест на индустриски развиениот западен свет. Високиот социоекономски стандард, како и типичниот западен стил на живеење, исхрана, животни навики и активности, се причините за се поголемата честота на јавување на ракот на дебелото црево која поприма епидемиски размери Популација со највисок ризик за развој на карцином на дебелото црево се […]

Акутна лимфоцитна леукемија исто така наречена акутна лимфатична леукемија или АЛЛ) е болест кај која се открива дека крвта или коскената срцевина се незрели, абнормални лимфоцити. Oпис на болеста Лимфоцитите во развојот не созреваат и стануваат многубројни. Станиците брзо се множат и се заменуваат со нормални клетки. Распаѓањето на коскената срцевина доаѓа кога малигните клетки […]

Карциномот на дојка се лекува, но мора навреме да се открие. Во прилог ви објаснуваме кои тестови и процедури се користат во дијагнозата на карцином на дојка: Клинички преглед на дојки Докторот ќе ги прегледа вашите дојки со цел да утврди дали има присуство на грутки или други абнормалности. Мамограф Американското здружение за рак им […]

Лимфомот е рак на лимфниот систем, кој е дел од имунолошкот систем. Постојат многу типови на лимфом, но главно тој се дели на Хочкинов лимфом и Не-Хочкинов лимфом. 
Не-Хочкиновиот лимфом се развива кога белите крвни зрнца – лимфоцитите ќе станат абнормални. Тие неконтролирано и повторувачки растат и се размножуваат, а кога треба да изумрат тие […]

Малигниот меланом претставува тип на канцер кој што настанува од меланоцитите, клетки кои што се наоѓаат во кожата и се одговорни за продукција на пигментот меланин. Малигниот меланом настанува кога меланоцитите повеќе нема да реагираат на нормалните клеточни механизми за клеточен развој и стануваат способни да вршат инвазија локално и да се прошируваат на другите […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

19 август 2019
Борка

ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОШ

Било  какви  прашања  да  ве  загрижуваат  околу  сексуалноста и  за  чие  решение  ви  е  потребна  помош,  при  првиот добар  момент ...