Желудникот е најширокиот дел од дигестивната цевка. Се наоѓа помеѓу хранопроводот и тенкото црево. Различните состојки на желудечниот сок започнуваат да ја разградуваат храната и да ја складираат за понатамошно варење и спроведување во тенкото црево. Меѓу сите бенигни и малигни тумори, ракот на желудникот има најзначајно место. Но има и некои помалку заеднички форми […]

Акутната миелоична леукемија е една од најчестите акутни леукемии кај возрасните. Акутната миелоична леукемија е болест кај која, во крвта или коксената срцевина се наоѓаат незрели, абнормални миелоидни бластоцити. Од миелоидните бластоцити се развиваат црвените крвни зрнца, крвните плочки и некои видови на бели крвни зрнца. Незрелите малигни лимфоцити се насобираат во лимфните ткива и […]

Ракот на дојка е заболување кое најчесто во раните стадиуми на болеста не дава никакви симптоми. Поради тоа тешко може да се дијагностицира, затоа е поќелно  жената да прави редовни самопрегледи на дојките и да  јавува на редовни прегледи со ехо и мамографија. За успешен самопреглед потребни се два фактора – правилно време и правилна […]

Ракот на дебелото црево е болест на индустриски развиениот западен свет. Високиот социоекономски стандард, како и типичниот западен стил на живеење, исхрана, животни навики и активности, се причините за се поголемата честота на јавување на ракот на дебелото црево која поприма епидемиски размери Популација со највисок ризик за развој на карцином на дебелото црево се […]

Акутна лимфоцитна леукемија исто така наречена акутна лимфатична леукемија или АЛЛ) е болест кај која се открива дека крвта или коскената срцевина се незрели, абнормални лимфоцити. Oпис на болеста Лимфоцитите во развојот не созреваат и стануваат многубројни. Станиците брзо се множат и се заменуваат со нормални клетки. Распаѓањето на коскената срцевина доаѓа кога малигните клетки […]

Карциномот на дојка се лекува, но мора навреме да се открие. Во прилог ви објаснуваме кои тестови и процедури се користат во дијагнозата на карцином на дојка: Клинички преглед на дојки Докторот ќе ги прегледа вашите дојки со цел да утврди дали има присуство на грутки или други абнормалности. Мамограф Американското здружение за рак им […]

Лимфомот е рак на лимфниот систем, кој е дел од имунолошкот систем. Постојат многу типови на лимфом, но главно тој се дели на Хочкинов лимфом и Не-Хочкинов лимфом. 
Не-Хочкиновиот лимфом се развива кога белите крвни зрнца – лимфоцитите ќе станат абнормални. Тие неконтролирано и повторувачки растат и се размножуваат, а кога треба да изумрат тие […]

Малигниот меланом претставува тип на канцер кој што настанува од меланоцитите, клетки кои што се наоѓаат во кожата и се одговорни за продукција на пигментот меланин. Малигниот меланом настанува кога меланоцитите повеќе нема да реагираат на нормалните клеточни механизми за клеточен развој и стануваат способни да вршат инвазија локално и да се прошируваат на другите […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

31 мај 2020
Борка

Светскиот ден против пушењето

Под мотото „Заштита на младите од манипулации на тутунската индустријата и спречување на нивно користење тутун и никотин“ годинава...