ОСТАНАТО ВО ВИДОВИ НА РАК

Панкреасот е долг околу 15 сантиметри и изгледа како круша која лежи на страна. Панкреасот е многу важен дел од нашиот дигестивен систем

Опис Причини и ризик фактори Симптоми Дијагноза Третман Хирургија Зрачење Хемотерапија Очекувани резултати Превенција Колоректалниот карцином е малигнитет на дебелото црево и / или ректумот. Со исклучок на кожните карциноми, карциномот на дебелото црево е третиот најчест дијагностициран рак кај мажите и кај жените во САД. Американското Здружение за Рак објави дека околу 112.000 нови […]

  Инциденца   Инциденцата на карцином на простата во Европската Унија е 78.9/100.000 мажи годишно, смртноста е 30.6/100.000 мажи годишно. Простатата е најчест карцином кај мажите во Западна Европа и нордиските земји. Средната возраст при дијагностицирање е 71 година. Латентниот, супклинички карцином на простата е чест кај мажи постари од 80 години. Само околу 10% […]

  ИНЦИДЕНЦА Инциденцата на планоцелуларниот карцином на главата и на вратот во Европската Унија е 34.6/100000 годишно, а морталитетот е 13.7/100000 годишно. Повеќе од 90% од карциномите на главата и на вратот се планоцелуларни карциноми.   ДИЈАГНОЗА Патолошката дијагноза треба да биде поставена согласно со класификацијата на Светската Здравствена Организација (СЗО), и тоа по хируршко […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Симпозиум за малигнен меланом 18 мај, 2017
Борка

Симпозиум за малигнен меланом

Од своја кожа не се бега! Раната детекција на Меланом спасува живот! Повелете на еднодневен симпозиум во организација на Борка и... ПОВЕЌЕ »