Од  ткивото земено со биопсија  пред операција  или  од  ткивото  кое е  отстрането  со  операција  се  добива хистопатолошки  наод.  Во рамките  на  тој  наод  се  одредува  стадиумот.  Проценката  на  стадиумот  се  заснова  на  хетерогеноста на  туморските  клетки, архитектурата  на  ткивото кое  го  формираат  и  зачестеноста  на  делењето на  туморските  клетки. Добро  диференцираниот  тумор (прв степен/ […]

Некои  жени чувствуваат  дека  реконструкцијата  на  градата им  помага  да  се  справат  со  промените  во  телото после  хируршката  интервенција.  Жената  може  да  избере  рекструкција  на  градата поради причини  кои  се  тесно  побрзани  со  изгледот  на  телото, самопочитта  и  сексуалноста. Реконструкцијата  често  може  да  се  направи  веднаш  после  операцијата  или  неколку  месеци, па дури  и  години  […]

HER2 (Human Epidermal growth factor Receptor 2) е протеин кој се наоѓа на површината на  сите клетки во нашето тело. Преку него се контролира делењето на клетките и  обновувањето  на  оштетените  клетки и ткива. Кај  ракот на дојка кој е HER2 позитивен  поради  генетските  оштетувања  доаѓа  до  создавање  значително  поголем  број  од  тој  рецептор  на  […]

Сосема е нормално по  дијагнозата  и  терапијата  да  имате  сосема  различно  мислење  за  вашето  тело во  споредба  со  претходно. Ракот  на  дојка веројатно  оставил  некои  видливи лузни од  тоа  што  сте  го  преживеале,  времени  или  постојани,  меѓу кои се  лузните  од  операциите,  промени  на  кожата после  зрачењето, паѓање  на  косата  за  време  на  хемотерапијата  или  […]

Метастазите  во  лимфните  јазли  значат  дека ракот е регионално  проширен,  а  метастатски  рак  значи  распространети клетки  на  ракот  преку  лимфата  или  крвта  во  оддалечените  органи,  како што  се  белите дробови, коските  и  слично.  Предвидувањата  за  петгодишното преживување  за  регионално  проширениот  карцином  зависат  од  типот  и  големината  на  туморот  како  и  од  бројот на  зафатените  лимфни  […]

„Симптомите  на  менопаузата  за  мене  беа многу  ненадејни кога избрав да  ги отстранам  јајниците. Се  чувствував исклучително непријатно  и  тоа ме  обесхрабруваше. Заклучив  дека  применувањето  на  еден локален  гел  против  болка, како  и  на  лубриканти  пред  сексот  навистина  ми  помагаше и  сексуалниот  живот  ми  се  подобри,  што е  прекрасно  за  мене и мојот сопруг.“ Мими […]

ИМАМ 55  ГОДИНИ.  ПРЕД  ШЕСТ  МЕСЕЦИ  МИ  Е  ДИЈАГНОСТИЦИРАН РАК  НА  ДОЈКА  ВО  МЕТАСТАТСКА  ФАЗА.  НЕ ОДЕВ  НА  КОНТРОЛА БИДЕЈЌИ  РАБОТАМ  И  ИМАМ  МНОГУ  ОБВРСКИ  ВО  СЕМЕЈСТВОТО,  А  ИНАКУ  СУМ  ЗДРАВА.  ДАЛИ САМАТА ГО ПРЕДИЗВИКАВ? Ова  прашање  го  поставуваат  многу  болни жени. Затоа  треба да повториме, ракот  е  непредвидлива  болест и не се знае  кого […]

Терапиите  за  справување  со  ракот  на  дојка  често  предизвикуваат  симптоми  на  менопауза.  Тие  терапии  можат  да  го  ограничат  дејствувањето на  женските  хормони  или  целосно  да  го  запрат нивното производство. По терапиите,  кои со  најголема  веројатност ќе предизвикаат  такви  симптоми,  се хемотерапијата,  хормоналната  терапија  или терапија која  времено  или  постојано ќе предизвика прекинување на  менструалниот циклус. […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

17 мај 2019
Борка

„Мислев дека тоа утро за последен пат го гледам моето семејство“

Мојата животна приказна започнува помалку спонтано. Имено пред десет години, поради сомнителни промени на дојката кај мојата мајка,...