Најинтересно  и  најважно  откритие  во  истражувањето за  стресот  е  сознанието  дека  стресното  искуство,  како што  е  на  пример,  губењето на важна  работа  или  прекинот  на  роматична  врска  може  да  влијае  на  темелните  биолошки  процеси  како  што  е  експресија  на  гените. (Генската експресија е процес со кој се носат информации кои се користат за генетска синтеза […]

Премореноста  е претеран  замор кој  не поминува по паузата или спиењето и е често последица на анти-канцерогената  терапија. Може да  се  влоши доколку  продолжи терапијата,  а  може  да  продолжи  и  после  нејзиното  завршување. Терапиите  кои најверојатно ја  предизвикуваат  премореноста  се  хемотерапиите  и зрачењето, како и хируршката  интервенција. Хормоналните  терапии  исто  така  можат  да  влијаат  врз  […]

Од  сите  места за  рак,  дојката  е  орган поради чие малигно  заболување денес  во  светот, исто  така  и  кај  нас ,  навистина  умираат  најмногу жени. Тоа  е  затоа  што  од  рак  на  дојка  заболуваат  многу  повеќе жени  отколку  од  другите  видови  малигни  болести.  Но  постојано  треба  да  се  истакнува  дека  степенот  на  преживување  од  рак  […]

Речиси  сите  терапии  за  ракот  на  дојка  можат  да  предизвикаат во  извесна  мерка  болка  или  иритации.  Може да  почувствувате  болка  од  многу  различни  причини. Ако  чувствувате  болка,  веројатно  ќе сакате  да  се  концентритате  на  тоа  да  се  чувствувате  повторно  добро  и  да  немате  сила ниту желба  за  секс. Терапијата  за  рак  на  дојката,  на  која  […]

ДИЈАГНОСТИЦИРАН МИ Е КАРЦИНОМ, ДАЛИ ЌЕ УМРАМ? Дијагнозата  за  малигна  болест  не  е  автоматски  смртна  пресуда.  Многу  жени  заболени  од  рак  на  дојка  денес  можат  успешно потполно  да  се  излечат, особено  ако е  ракот  откриен  во  рана  фаза. Степенот  на  излекување на  лица кои  се  болни  од  рак  на  дојка  посебно е  висок, а  откривањето  […]

Рак и сексуалност Речиси  е  сигурно  дека  дијагнозата  за  болеста  која го  загрозува вашиот  живот, ќе  има  влијание  врз  тоа  како  се  чувствувате  кон  сексот  и  својата  сексуалност.  Во  периодот  во  кој  треба  да  се  справите  со  толку  многу  нешта,  веројатно  нема  да  сакате  да  се  изразувате  сексуално.  Или  пак,  може  да  чувствувате,  дека  сакате  […]

ЗОШТО  ДОБИВ  РАК? Не постои  едноставен  одговор  на  ова  прашање.  За   да се појави  рак,  влијание  имаат  многу  различни  причини,  кои  се  меѓусебно  испреплетени.  На  повеќето  од  нив  не  можеме  да  влијаеме,  а  некои  од  нив  се уште  не  се  познати.  Лекарите  денес  се  согласуваат  дека поголем број на случаи на  рак  настануваат  заради  некоја  […]

СЕКСУАЛНАТА  РЕАКЦИЈА  НА  ЖЕНАТА Сексуалниот  живот  на  жената  се  менува во текот  на  различните  периоди  во  животот,  независно  дали  и  е  поставена  дијагноза  рак  на  дојка  или  не. Може да има  влијание и  месечниот циклус  или  важни  настани  во  животот  како  бременост  или  менопауза. Со годините, начинот  на  кој  сексуално  се  изразуваме  може  да  се  […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

17 мај 2019
Борка

„Мислев дека тоа утро за последен пат го гледам моето семејство“

Мојата животна приказна започнува помалку спонтано. Имено пред десет години, поради сомнителни промени на дојката кај мојата мајка,...