Некои  жени чувствуваат  дека  реконструкцијата  на  градата им  помага  да  се  справат  со  промените  во  телото после  хируршката  интервенција.  Жената  може  да  избере  рекструкција  на  градата поради причини  кои  се  тесно  побрзани  со  изгледот  на  телото, самопочитта  и  сексуалноста. Реконструкцијата  често  може  да  се  направи  веднаш  после  операцијата  или  неколку  месеци, па дури  и  години  […]

Сосема е нормално по  дијагнозата  и  терапијата  да  имате  сосема  различно  мислење  за  вашето  тело во  споредба  со  претходно. Ракот  на  дојка веројатно  оставил  некои  видливи лузни од  тоа  што  сте  го  преживеале,  времени  или  постојани,  меѓу кои се  лузните  од  операциите,  промени  на  кожата после  зрачењето, паѓање  на  косата  за  време  на  хемотерапијата  или  […]

„Симптомите  на  менопаузата  за  мене  беа многу  ненадејни кога избрав да  ги отстранам  јајниците. Се  чувствував исклучително непријатно  и  тоа ме  обесхрабруваше. Заклучив  дека  применувањето  на  еден локален  гел  против  болка, како  и  на  лубриканти  пред  сексот  навистина  ми  помагаше и  сексуалниот  живот  ми  се  подобри,  што е  прекрасно  за  мене и мојот сопруг.“ Мими […]

Терапиите  за  справување  со  ракот  на  дојка  често  предизвикуваат  симптоми  на  менопауза.  Тие  терапии  можат  да  го  ограничат  дејствувањето на  женските  хормони  или  целосно  да  го  запрат нивното производство. По терапиите,  кои со  најголема  веројатност ќе предизвикаат  такви  симптоми,  се хемотерапијата,  хормоналната  терапија  или терапија која  времено  или  постојано ќе предизвика прекинување на  менструалниот циклус. […]

Премореноста  е претеран  замор кој  не поминува по паузата или спиењето и е често последица на анти-канцерогената  терапија. Може да  се  влоши доколку  продолжи терапијата,  а  може  да  продолжи  и  после  нејзиното  завршување. Терапиите  кои најверојатно ја  предизвикуваат  премореноста  се  хемотерапиите  и зрачењето, како и хируршката  интервенција. Хормоналните  терапии  исто  така  можат  да  влијаат  врз  […]

Речиси  сите  терапии  за  ракот  на  дојка  можат  да  предизвикаат во  извесна  мерка  болка  или  иритации.  Може да  почувствувате  болка  од  многу  различни  причини. Ако  чувствувате  болка,  веројатно  ќе сакате  да  се  концентритате  на  тоа  да  се  чувствувате  повторно  добро  и  да  немате  сила ниту желба  за  секс. Терапијата  за  рак  на  дојката,  на  која  […]

Рак и сексуалност Речиси  е  сигурно  дека  дијагнозата  за  болеста  која го  загрозува вашиот  живот, ќе  има  влијание  врз  тоа  како  се  чувствувате  кон  сексот  и  својата  сексуалност.  Во  периодот  во  кој  треба  да  се  справите  со  толку  многу  нешта,  веројатно  нема  да  сакате  да  се  изразувате  сексуално.  Или  пак,  може  да  чувствувате,  дека  сакате  […]

СЕКСУАЛНАТА  РЕАКЦИЈА  НА  ЖЕНАТА Сексуалниот  живот  на  жената  се  менува во текот  на  различните  периоди  во  животот,  независно  дали  и  е  поставена  дијагноза  рак  на  дојка  или  не. Може да има  влијание и  месечниот циклус  или  важни  настани  во  животот  како  бременост  или  менопауза. Со годините, начинот  на  кој  сексуално  се  изразуваме  може  да  се  […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

31 мај 2020
Борка

Светскиот ден против пушењето

Под мотото „Заштита на младите од манипулации на тутунската индустријата и спречување на нивно користење тутун и никотин“ годинава...