Ракот на дојката го надмина ракот на белите дробови како најчеста форма на болеста, сочинувајќи скоро 12% од новите случаи секоја година ширум светот, соопшти Светската здравствена организација во вторникот. „За прв пат, ракот на дојка претставува најчесто појавуван карцином на глобално ниво. Ракот на белите дробови е најчестиот вид во последните две децении, но […]

На изборот на најдобрите сајтови за 2020 година, во категоријата најдобар сајт на невладини организации, Здружението за борба против рак „Борка – за секој нов ден“ ја доби втората награда.

Терапија против карцином на пациенти со инфекција со COVID-19: Треба ли да се одложи терапијата против карцином кај пациенти кои се заразени со COVID-19? Пациентите кои примаат третман против карцином и заразени со грип и други вируси се потенцијално изложени на ризик од сериозни компликации како пневмонија. Oдлуките за прекин на антиканцерогениот третман кај пациенти […]

Дали е пожелно лицата да прават скрининг во време на пандемијата? На многу места погодени од пандемијата, изборните медицински процедури, вклучувајќи скрининг за карцином, се паузирани со цел зачувување наммедицинските ресурси и намалување на ризикот од ширење на COVID-19 во здравствените установи.  Одлуките за рестартирање на скринингот зависат од многу фактори, и тие може да […]