Коронавирусите се голема група на вируси кои циркулираат помеѓу животните. За прв пат се идентификуваат во средината на 1960-тите години. Коронавирусите кои инфицираат животни можат да се развиваат и да станат нов, човечки вирус. До денес има седум вида коронавируси кои можат да ги заразат луѓето. На 30.12.2019 година СЗО (Светската здравствена организација) беше информирана […]

Пандемијата на коронавирус е ситуација која брзо се развива, а медицинската заедница продолжува да учи повеќе за вирусот и за тоа како се шири. Секојдневно ги следиме препораките на ЦДЦ и истите ги прилагодуваме по потреба. Секој, вклучително и пациенти заболени од карцином, треба да ги практикуваат базичните превенции за контрола со цел да се […]

Кои се препораките за пациенти кои примаат хемотерапија за време на пандемија на Ковид-19? Одлуката за одложување, менување или прекинување на хемотерапијата кај пациенти може да се донесе само доколку потенцијалниот ризик од одложување или прекинување на третманот е внимателно измерен во однос на потенцијалната придобивка од превенцијата од инфекција со вирусот Covid-19. Клиничката одлука […]

Информациите што постојано ги примаме за Covid-19 можат да бидат вознемирувачки. Лицата кои го победиле карцином или сè уште се борат со малигни заболувања, како и нивните најблиски, може да бидат многу загрижени за тоа дека оваа болест и нејзината терапија може да ја намалат способноста на организмот да се бори против инфекција со коронавирус. […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...