Оваа недела е посветена на подигнување на свеста за .АМЛ најчесто се дијагностицира кај лица на возраст над 65 години, но раната дијагноза спасува животи. Акутна миелоидна леукемија (АМЛ) е рак на крвта и коскената срцевина – сунѓерест  дел во внатрешноста на коската каде се создаваат крвни станици. Зборот „акутна“ значи дека болеста бргу […]

Министерството за здравство организира голем хепенинг  по повод Светската недела на имунизација 2018, во Градскиот парк во Скопје , во сабота на 21 април со почеток во 12 часот. На овој хепенинг, покрај многуте активности и забава за децата, кловнови, ликови од цртаните филмови , но и музички настапи на деца со популарни детски песни, […]

  Светскиот ден на здравјето, се одбележува под мотото „Здравје за сите, здравје насекаде“ Македонските здравствени институции по повод 7 Април порачуваат унапредување на јавното здравје, подобрување и унапредување на здравјето и добросостојбата на сите граѓани преку одржлив и високо квалитетен здравствен систем, секој и секаде да го оствари своето право на највисока можна здравствена заштита […]

Лимфата е безбојна течност богата со белковини и лимфоцити. Функцијата на лимфата е да го храни ткивото а од друга страна да ги собира и елиминира продуктите од разградени клетки и други штетни материи. Лимфниот систем претставува помошен пат преку кој течноста од меѓуклеточниот простор се враќа во крвотокот. Бактериите, вирусите и другите патогени честички […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...