Лимфом е рак на дел од имунолошкиот систем наречен лимфен систем. Постојат многу видови на лимфом. Еден вид е Hodgkin-овата болест. Останатите се нарекуваат non-Hodgkin лимфоми. Non-Hodgkin лимфомите започнуваат кога еден вид на бели крвни клетки, наречени Т клетки или Б клетки, стануваат абнормални. Клетката се дели повторно и повторно, што создава се повеќе и […]

Околу 200 илјади луѓе во светот секоја година умираат од крвен рак – лимфом, болест која доколку не се третира навреме со соодветна терапија може во рок од шест месеци да доведе до смрт. Во Македонија вкупниот број на новодијагностицирани пациенти од Не-Хочкинов лимфом во изминатата година изнесуваше 66, но според бројот на населението се […]

Хлорела е вид на едноклеточна зелена алга. Таа е главна состојка на фитопланктонот, кој претставува многу мали слободно лебдечки водни растенија пронајдени во планктонот. Хлорелата е популарен додаток во исхраната, особено во Јапонија и се продава како додаток на исхрана во САД, Канада, и во други делови на светот. Постојат неколку видови на хлорела, но […]

Ленот е билка со сини цветови која најмногу е присутна во прериите на западна Канада и е позната по нејзиното семе кое што е богато со многу есенцијални масла. Маслото од ленено семе е најприродниот извор на Омега-3 масните киселини кои што се потребни за здрава функција на кардиоваскуларниот, коскениот, нервниот, респираторниот и дигестивниот систем. […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...