Раната дијагноза е клучна во успешното лекување на колоректалниот карцином. Наједноставните скрининг тестови за колоректалниот рак се дигитален ректален преглед и тест на окултно крварење во фецесот (FOBT). При дигиталниот ректален преглед, лекарот го внесува прстот со ракавица во ректумот и ги чувствува евентуалните неправилности. Во FOBT, примероци од столицата се тестираат за траги од […]

Со планови многу и надеж ко сите Во мирен живот ми минеа дните Од ненадеж лоша дијагноза се случи Се што градев ко кула од карти се сруши Неизвесност, страв, операција , хемо, мачнина, болка фрустација И ме отпишаа многу – демек залудно се мачам Грб ми свртеа луѓе на кои мислев дека им значам […]

Глад   Исконска. Генетски диктирана. Постојана. Чиниш гребе со нокти од мачка, копа во мене со лопата. Ме излудува. Не престанува. Врела топлина ми го облива телото, Невидиливи капки роса избиваат на челото, Ме испотува. Вртоглавица, ќе се срушам. Ме изнемоштува. Дај ми да јадам, очајувам. Го земам првиот залак, голтам избезумено, Со очите ококорени. […]

Жив ли си, ако болка немаш? Те болат ли раните незараснати? Боли ли неизбледениот спомен вечен? Боли ли толку силно колку што болуваш?   Ветровите те донеле овде или си толку бестрашен што и на препреките во очи им гледаш? Каде си сега и каде припаѓаш?   Дури мостови минуваш, градиш. Дури учиш да веруваш, […]