Потекло Брокулата е од родот Брасика, во кој спаѓаат и зелка, карфиол, кељ, жолто цвекло, репки. Постои најмалку 2000 години, потекнува од Италија а била омилена храна на Римјаните. Состав Брокулата е богата со корисни хранливи материи и има многу ниска калориска вредност. 100 грама брокула содржат само 28 калории, 3 грама протеини.  Од дневните […]

  Ѓумбирот (Zingiber officinale) е едногодишно растение кое потекнува од Азија и има долга историја на употреба како зачин во здравата исхрана и како лековито средство. Се користи како храна и лек дури  илјадници години пред нашата ера и се смета за првиот зачин што бил запознаен од Европјаните. Едно американско истражување неодамна докажа дека ѓумбирот […]

Авокадото е многу добар извор на растворливи и нерастворливи растителни влакна. Во 100 грама авокадо има 6,7 грама или околу 18 проценти од дневно препорачаната доза. Затоа организацијата проект за рак советува растителните влакна да се внесуваат преку авокадото за да се спречи рак на дојка. Најновата студија која ја спровеле научниците од Универзитетот во […]

Статистичките податоци се поразителни. Тие покажуваат дека секој трет човек заболува од рак. Но науката тврди дека ракот може да се спречи со правилна исхрана. Ракот можеме да го превенираме избегнувајќи го сето она што има канцероген ефект. Канцероген ефект има пушењето, нездравата храна и прекумерното изложување на сонце. Но сето ова не гарантира дека […]