Колон канцер е канцер на дисталниот дел од дигестивниот тракт. Во повеќето случаи започнува како бенигни аденоматозни полипи кои непредизвикуваат симтоми заради што докторите советуваат да се прават редовни скрининг тестови со кои навремено би се открили полипите пред тие да станат колон канцер. Колоректалниот карцином е третиот по честота дијагностициран карцином кај мажите и […]

Канцер третманот е спроведен и завршен. Што понатаму ? Дали сега кога веќе си канцер преживувач може да уживаш во годините кои следат?  Дознај што треба да направиш после твојот канцер третман за да се чувствуваш подобро . Овие таканаречени препораки не се разликуваат многу од оние наменети за останатите кои сакаат да го подоброт […]

Папајата во последните 20 години има се поголемо значење во превенцијата и терапијата на малигни заболувања, како дополнување на класичната медицина. Од сите егзотични овошја папајата содржи најмногу каротеноиди (лутеини, ликопен, бетакаротен…) и тоа дури 3,34 милиграми на 100 грама маса. Откриено е дека ликопенот делува против рак на црниот дроб , а заедо со […]

Меланомот е рак на кожа која потекнува од клетките на кожата наречени меланоцити. Тоа се клетки кои на вашата кожа и го даваат тенот. Додека се сончате меланоцитите произведуваат црн пигмент –меланин кој има основна улога да ја заштити кожата од ултравиолетови зраци а од друга страна вам ви го овозможува оној прекрасен бакарен тен. […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...