Потењето е природен процес кој го штити телото од прегревање, како на пример за време на топли и влажни временски услови или интензивна физичка работа. Вишокот топлинска енергија  испарува преку честички пот која придонесува за ладење на телото.

Човечкото тело има голем број на потни жлезди, но повеќето од нас имаат непријатности со потење под пазувите. Пазувите имаат најактивни потни жлезди, а со тоа тие често емитираат пот. Оваа пот е збогатена со масни киселини и протеини кои ги напуштат своите остатоци на облеката.

Потењето е важна функција на нашето тело. Прекумерното потење се нарекува хиперхидроза. Кога потта почнува да мириса станува непријатно  и незгодно, па почнувам активно со користење на дезодоранси и антиперспиранти. Но,за  ослободувањето на потта од под  пазувите  воопшто не треба да се грижиме. Потта е добра бидејќи содржи хемикалии кои се борат против болести.

Според една неодамнешна студија, во потта се наоѓаат хемикалии кои содржат природни антибиотици, кои можат да убијат опасни бактерии. Значи ослободувањето на една од најважните функции на телото не би било мудро. Сепак, можете да се ослободите од непријатниот мирисот кој доаѓа со испотени пазуви, со докажани методи од народната медицина.

Алуминиум во Дезодорансите може да предизвика рак на дојка. Користете лимон да се ослободите од непријатните мириси на телото

Верувале или не, резултатите се фантастични. Само пресечете го лимонот на половина (не многу зрел), а потоа нанесете од половините на мишките. Можно е по триењето на лимонот, кожата под пазувите да осветли малку, но не грижете се, бојата на кожата ќе се врати кратко време потоа.

Способноста на лимонот да се бори против потта се должи на неговата киселост. Киселината во сокот од лимон помага во намалување на производството на пот и може да работи како природен дезодоранс. Покрај тоа, лимонот има силени антибактериски својства (а бактериите се она што мириса непријатно).


Запомнете, пазувите треба да се препотуваат. Тие ослободуваат токсини од вашето тело. Сепак, можете да се ослободите од непријатниот мирисот на телото со користење само лимон.

Извор: http://livingtraditionally.com/