Маслото од црн дроб на ајкула се добива од ајкули кои ги населуваат длабоките и чисти води на морињата.

Познато е дека маслото од црн дроб на ајкула помага да се зајакне и регенерира имуниот систем и поволно делува на многу други функции и органи на телото.

Др. Астрид Брохулт и нејзиниот сопруг Проф. Свен Брохулт востановија дека луѓето со ослабен имун систем стануваат резистентни на инфекции после примањето на алкоксиглицероли кои се содржани во маслото од црн дроб на ајкула.

Силниот имун систем може да го заштити човекот на сосема природен начин и затоа луѓето од поларните региони земаат масло од црн дроб на ајкула за да ја сочуваат високата отпорност на инфекции.

Ајкулите се познати како едни од најздравите животни кои имаат одлична отпорност на инфекции, нивните рани заздравуваат двапати побрзо одколку кај луѓето и само една ајкула од 25000 може да добие малигно заболување. Биолозите заклучиле дека ајкулите умираат од длабока старост.

Маслото од црн дроб на ајкула е промовирано како додаток во исхраната кој допринесува за зголемување на имуниот систем, во борбата против инфекциите, зараснувањето на рани и како помошна терапија на карциноми.

Маслото од црн дроб на ајкула со стотици години се употребува во народната медицина од луѓето кои живеат на бреговите на Норвешка и Шведска за заштита од грип, како ефикасен антибактериски, антивирусен, антигабичен и антипаразитен продукт.

Синдромот на хроничен замор, состојба која често ги погодува некои луѓе во поново време ефикасно се третира со препарати од црн дроб на ајкула. Во текот на животот нашиот имун систем станува помалку ефикасен како резултат на животните навики и стресот.

Алкоксиглицеролите се наоѓаат во мајчиното млеко и го заштитуваат доенчето од инфекции и други заболувања. Во црниот дроб на ајкулите алкоксиглицеролите се наоѓаат во најголема концентрација од било каде во светот.

Маслото од црн дроб на ајкула е корисно за возрасни и деца во следните состојби:

– го зајакнува имуниот систем

– состојби на стрес и умор

– состојби на нарушена крвна слика

– има антиоксидативни својства

– помага за одржување на здрава кожа

– автоимуни заболувања

– малигни заболувања

Ефектите на маслото од црн дроб на ајкула веќе половина век научно се проучувани. Тоа резултирало со објавување на студии и книги како “Shark Liver Oil, Nature’s Amazing Healer” и “Devour Disease: with shark Liver Oil.”