Биопсија на лимфните јазли е отстранување на ткивото на лимфните јазли за испитување под микроскоп.
Лимфните јазли се мали жлезди кои ги создаваат белите крвни клетки (лимфоцити), кои се борат против инфекциите. Лимфните јазли може да ги заробат бактериите кои предизвикуваат инфекции. Ракот често се шири во лимфните јазли.

 

slika2

Како се врши тестот
Биопсија на лимфните јазли се врши во операциона сала во болница или во амбулантски хируршки центар. Биопсијата може да се направи на различни начини.
Отворена биопсија е операција за отстранување на целиот или дел од лимфниот јазол.
• Ќе Ве стават да легнете на креветот за испитување. Може да Ви дадат лек за да Ве смират и да бидете поспани.
• Страната за биопсија ќе биде исчистена и давателот на здравствената заштита ќе инјектира локален анестетик (лекови за губење на осетот) во областа. (Понекогаш, се користи општа анестезија, што значи дека ќе спиете и нема да чувствувате болка.)
• Еден мал хируршки рез се прави, и лимфниот јазол или дел од јазолот се отстранува. Оваа област се затвора со шавови и се става завој.
• Отворената биопсија може да потрае 30-45 минути.
За некои видови на рак, се користи посебен начин на наоѓање на најдобрите лимфни јазли за биопсија. Ова се нарекува sentinal биопсија на лимфни јазли, а тоа вклучува:
• Мала количина на обележувач, радиоактивен (радиоизотоп) обележувач или сина боја, се вбризгува на местото на туморот.
• Обележувачот или бојата влегува во најблискиот (локален) “страж“ јазол. Ова е првиот лимфен јазол на кој ќе се шири кој било рак.
• Лимфниот јазол “чувар“ и можеби еден или два други лимфни јазли се отстрануваат.
Примерокот потоа се праќа во лабораторија за испитување.
Иглена биопсија вклучува вметнување на игла во лимфен јазол. Овој тип на биопсија се прави поретко затоа што резултатите не се толку корисни како со отворената биопсија.grlobolja

Како да се подготвите за тестот
Кажете му на Вашиот доктор:
• Ако сте бремени
• Ако имате било какви алергии на лекови
• Ако имате проблеми со крварење
• Кои лекови ги земате (вклучувајќи ги сите додатоци или хербални лекови)
Вашиот доктор може да Ви побара да:
• Престанете со земање на какви било какви разредувачи на крвта, како аспирин, хепарин или варфарин 5-7 дена пред постапката
• Не јадете или пиете ништо одреден временски период пред биопсијата
• Пристигне во одредено време за постапката
Мора да потпише формулар за согласност.
Како ќе се чувствувате со тестот
Кога локалниот анестетик се инјектира, ќе се чувствувате здрвено со блага сензација на пецкање. Страната за биопсија ќе биде болна неколку дена после тестот.
По отворената биопсија, болката е умерена и лесно може да се контролира со лекови за болка без рецепт. Исто така може да забележите некои модринки или протекување течност за неколку дена. Раната би требало да се излечи за 10 – 14 дена. Во тоа време, избегнете било каков вид на интензивно вежбање или кревање на тешки предмети.
Зошто се изведува тестот
Тестот се користи за да се дијагностицира рак, саркоидоза или инфекција (како што е туберкулоза):
• Кога Вие или Вашиот лекар ќе почувствувате отечени жлезди и тие не се повлекуваат
• Кога лимфни јазли се присутни на КТ или МРИ скен
• За некои пациенти со рак на дојка или меланом, за да се види дали ракот се проширил (биопсија на sentinel лимфен јазол)
Резултатите од биопсија ќе му помогнат на Вашиот лекар да донесе одлука за понатамошни тестови и третмани.
Нормални резултати
Ако биопсијата на лимфниот јазол не покажува никакви знаци на рак, веројатно е дека и другите лимфни јазли во близина се без рак. Оваа информација може да му помогне на Вашиот лекар да донесе одлука за понатамошни тестови и третмани.
Што значат абнормалните резултати
Абнормални резултати може да се должат на многу различни услови, од многу благи инфекции до рак.
На пример, зголемени лимфни јазли може да се должат на:
• Рак (на дојката, белите дробови, орален)
• ХИВ
• Hodgkin лимфом
• Инфекција (туберкулоза, болест на мачкино гребнување )
• Non-Hodgkin лимфом
• Саркоидоза
Ризици
• Крварење
• Инфекција (во ретки случаи, раната може да се инфицира и можеби ќе треба да се земат антибиотици)
• Нервни повреди ако биопсијата се врши на лимфни јазли блиску до нерви (вкочанетоста обично се губи за неколку месеци)