Изгорениците може да се појават особено по долг ден на плажа или парк. Често, тие изгледаат добро во текот на денот, но потоа постепено се развива  “изгореност”, која подоцна таа вечер може да биде болна и жешка, па дури и да допринесе да се чувствувате болни.

Кога сте изгорени, обично доживувате болка и чувство на топлина – симптоми кои имаат тенденција да станат посериозни неколку часа по изложување на сонцето. Некои, исто така развиваат морници. Бидејќи сонцето ја има исушено нивната кожа, може да станат нервозни. Изгорената кожа почнува да се лупи за една недела по изгорениците. Охрабрете се да не ја чешате или лупите веќе изгорената кожа, бидејќи кожата под изгорениците е почувствителна на инфекции.

Ако добиете изгореници, овие совети може да помогнат: изладете се со ладна (не студена) бања, или нежно нанесувајте ладни, влажни облоги на кожата за да помогнете во ублажувањето на болката и топлината. За да се олесни непријатноста, применувајте чист алое вера гел (достапен во повеќето аптеки) на било која изгорена област. Земете анти-инфламаторен лек како ибупрофен или ацетаминофен, за да се намали болката и чешањето. (Не им давајте aspirin на децата и на тинејџерите.) Diphenhydramine, исто така, може да помогне да се намали чешањето и отекувањето.

Применувајте навлажнувачки крем за да ја рехидрирате кожата и да го излекувате чешањето. За посериозно изгорени области, се применува еден тенок слој од 1% хидрокортизон крем за да се помогне со болката. (Не користете нафтени производи, бидејќи тие спречуваат да се ослободи вишокот топлина и пот. Исто така, избегнувајте прва помош производи кои содржат benzocaine, кои можат да предизвикаат иритација на кожата или алергија).

Ако изгорениците се тешки и се развијат плускавци, јавете се кај вашиот лекар. Додека се видите со вашиот лекар, немојте да се чешате, да ги лупите или да ги стискате пликовите, кои можат да станат инфицирани лесно и може да резултираат со лузни. Седете во сенка додека изгорениците не се излечат. Било кое дополнително изложување на сонце само ќе го зголеми интензитетот и ќе ја зголеми болката.

sunburn