Многу луѓе се шегуваат со идејата на рак на кожата. Таа не изгледа како реална закана, и кога сте млади се чувствувате како да ќе живеете вечно.

Но тоа не е реалноста. Реалноста е дека едно лице умира од меланом секој час. Реалноста е дека 1 лице од 50 мажи и жени ќе бидe дијагностицирано со меланом во текот на животот. Реалноста е дека третманите за рак на кожа ќе ја остават вашата кожа сурова и избраздена. Ако сакате да спречите добивање рак на кожата, тука се некои совети како да се препознае и да се спречи меланомот.

ABCDE-of-Malignant-Melanoma-mole

 


Прво и основно, користете крема за сончање!

Можеби не секој сака да мириса на Тропски Хавајски мириси и креми кои мора да ги нанесува секој 30тина минути, но користењето на кремата за сончање е клучна во спречувањето на рак на кожата. Бидете сигурни да ја применувате често, по потење, пливање, и најмалку на секои 2 часа. Не заборавајте да нанесете и на малите места на вашето тело како што се вашите уши, горниот дел од стапалата, вратот и итн.

images

Ако сте загрижени за безбедноста на кремите за сончање, може да ги оставите вашите стравови да се одморат.

Состојките кои се важни за да се загрижиме се наночестичките од цинк или титаниум диоксид, затоа што постои можност преку кожата да навлезат во крвотокот. Се додека не купувате креми за сончање кои содржат наночестички од цинк и титаниум диоксид, нема потреба да се грижите.


Друга загриженост што многу луѓе ја имаат е дека оксибензонот ќе ги наруши хормоналните состојби во телото, како што покажаа истражувањата. Но ова треба да го знаете, дека за да таа доза биде до степен на отров треба секој ден во тек на 30 години да се нанаесува крема за сончање за да се изложи телто на отров на кој покажале тестирањата на стаорци во лабораторија. Значи, не се грижите затоа што сте совршено добро.

Покривај се.

За оние од нас со кратка коса (или оние кои немат воопшто), капите се нашиот најдобар пријател. Дури и ако имате подолга коса која ќе ги заштитува ушите и вратот, со поширока шапка може да си помогнеме во заштита на  лицето од УВ зраците. Изберете ја онаа која ќе ви прави да се чувствувате добро и убаво.

Избегнувајте солариуми како чума.

Иако е примамливо да се добие тој златен сјај на кожата, изложеноста на канцерогени УВ зраци не е вредно за тоа. Дури и повремена употреба на солариумите ги дуплира шанисте за развој на рак на кожатен легла тројки вашите шанси за развој на рак на кожата. Ако сакате може да си дозволите спреј за тен за замена.

 

solarium_01

 

Научете како да ја препознаете разликата меѓу нормална бемка и канцерогена.

Една од најдобрите работи што можете да направите за себе е да знаете каде се вашите бемки и да ги пратите како тие изгледаат. Ако почнат да се променуваат во форма или боја, или ако се развиваат на нови места тогаш треба да бидат проверени од страна на лекар.Подобро е да се биде безбеден отколку после да се жалиме.

bb

И бидете сигурни дека се проверувате и на помалку очигледните места на телото.

Додека меланомот најчесто се јавува на почесто изложени области, тој не е ограничен само натие области. Меланомот може да расте насекаде по телото, вклучувајќи ги и стапалата на вашите нозете, меѓу прстите, ноктите, или дури и вашиот ректум, на вагината или устата.

Запомнете, прекривајте се и останате безбедни кога сте надвор уживајќи во сончевото време!

Текстот е превземен од http://diply.com/auntyacid/sun-safety-summer/151209