Придобивките од морската вода

Морска вода веќе долго време се користи за терапевтски цели.

Уште античките Грци и Римјани ги познавале лековитите својства на морската вода.

Хипократ, таткото на модерната медицина ги открил лековитите својства на морска вода, гледајќи колку брзо таа лечи повредени рацете на рибарите. More

Морска вода содржи витамини, минерални соли, елементи во трагови, амино киселини, живи микроорганизми кои ослободуваат антибиотски, анти-бактериски и хормонски супстанции, кои помагаат да се обезбеди биолошката рамнотежа на телото.

Поради своите состојки, морска вода има повеќе позитивни ефекти не само на кожата, но, исто така и на човечкиот организам како целина.

Одамна е забележана голема сличност во составот на солта од морската вода и човековата крвна плазма што исто така укажува на благотворноста на морската вода.

Капење во море ги активира природните лековити механизми кои ги има човековото тело. Истражувањето потврдува дека морската вода го активира имунолошкиот систем и ја зголемува способноста на телото да се самолекува.
KRIVO-JE-MORE-Custom
Морска вода има позитивен ефект врз психолошката состојба на човекот: дава чувство на мир, стабилност и доверба, го зголемува нивото на животна енергија во телото, го подобрува спиењето и помага во борбата против стресот.

Морска вода е многу повеќе од минерални соли. Морето е жива средина, а капењето во него е ефикасно поради неговата виталност која зависи од присуството на планктони и микроорганизми во водата.