www.movember.com

Фондацијата Movember е водечка глобална организација посветена за менување на сликата за здравјето на мажите.

Movember заедницата собрала £ 346,000,000 до денес и финансирала над 800програми во 21 земји.Целта е заштеда и подобрување на животот на луѓето погодени од рак на простата, рак на тестисите и ментални здравствени проблеми.

Фондацијата Movember ги предизвикува мажите да пуштат мустаќи во текот на Movember (порано познат како Ноември), за да се поттикне разговор и да се соберат средства од витално значење за здравствени програми на мажите.До денес, 4 милиони мустаќи биле одгледувани низ целиот свет, но тука нема да се престане се додека постојат сериозни здравствени проблеми на мажите.

Movember Кампања – Како се собрани средствата

Средствата се обезбедуваат преку годишната кампања на Фондацијата за подигнување на свеста, Movember, која гледа никнување на милиони мустаќи во светот, во текот на месецот претходно познат како Ноември.

На почетокот на Movember, момците преземаат акција со потпишување со чисто избричено лице и за 30 денови во Ноември се обврзуваат да ги пуштаат мустаќите. Овие несебични и великодушни луѓе се познати како Мо Браќа, кои ги средуваат, кратат и ставаат восок на свој начин на своите мустаќи. Мо Браќата се поддржани од страна на жените во нивните животи, познати како Мо Сестри – заедно, Мо заедницата собира пари и ја подига свеста за да го промени лицето на здравјето на мажите.

Со пуштање на нова мустаќи, Мо Братот ефикасно станува подвижен, зборувачки билборд за месецот; и како трка или дижење за добротворни цели, тие ја користат својата влакнеста лента за да предизвикаат разговори околу често игнорираните прашања за здравјето на мажите и бараат средства за поддршка на работата на Фондацијата Movember.

На крајот на месецот, Movember заедницата ги слави своите Мо растечки напори со пристапувањето на една од официјалните Movember Гала забави, што се одржува во целиот свет или преку одржување на крајот на месецот на свој настан со колеги, пријатели или групи во заедницата.

Movember – глобално движење

Од релативно скромни почетоци во 2003 година во Австралија, Movember движењето се зголемило за да биде навистина глобално; инспиративна поддршка од над 4 милиони Мо Браќа и Мо Сестри низ целиот свет.

Фондацијата Movember во моментов работи официјални кампањи во 21 земја, сепак, тие се свесни за поддршката во речиси секој агол на светот, од Москва до Рио де Жанеиро и измеѓу. Успехот на Movember во голема мера може да се препише на силата на глобалната заедница; без разлика на градот во кој живеат, тие се чувствуваат како дел од нешто поголемо, обединети од страна на посветеноста да се помогне да се промени сликата за здравјето на мажите. Се работи за глобално другарување.

Глобалното проширување на кампањата Movember не е нешто што е управувано од внатре – сите се поканети и се охрабруваат да учествуваат.Нивната политика е влез на нова територија, ако веќе има постоечка силна основа за поддршка.Од уста на уста, движењето на иселениците и неверојатната моќ на интернетот допринела за кампањата да се протега низ целиот свет.Географската експанзија ја поддржува и обезбедува нивната примарна цел за ширење на клучните здравствени пораки до луѓето насекаде.

Идејата за Movember всушност започнала со разговор помеѓу пријатели, па има убава синергија на фактот дека денес тоа е разговор кој е од централно значење за остварување на нивните цели.Еден разговор назад во 2003 година денес прераснал во милијарди, што се одржува низ целиот свет.