Напредок во третманот со хемофилија

Истражувачите од универзитетот Queen Mary во Лондон (Queen Mary University of London) на 13 пациенти спровеле успешни тестирања на еднократна генетска терапија за хемофилија А.

Сите учесници во студијата по спроведената терапија престанале да земаат лекови за хемофилија, а 11 испитаници од нив, произвеле речиси нормални количини на протеини од суштинско значење за да се спречи крварење.
Новата терапија се базира на употребата на генетски модифициран вирус кој ги содржи “инструкциите” потребни за производство на овој протеин во црниот дроб.
Како што пишува New England Journal of Medicine,во подготвка се дополнителни тестови со учество на голем број испитаници.