original1

Рак

Ракот на кожата долго време се поврзува со изложувањето на сонце. Повеќе од еден милион случаи се дијагностицирани во САД годишно, од кои 10.590 завршуваат фатално. Дефинитивно постои врска меѓу сонцето и ракот на кожата. Еден од пет Американци ќе развие рак на кожата во текот на животот. Три типа на рак на кожата постојат: базоцелуларен, сквамозен и меланом. Базоцелуларниот рак се идентификува со бледи ерупции на кожата или со црвени осипи. Сквамозните клетки на ракот се лушпести осипи или нодули. Базалниот и сквамозниот карцином се обично поврзани со долгорочна изложеност на сонцето. Ако се идентификуваат и третираат рано, овие видови на рак на кожата ретко се смртоносни.

Меланомот учествува со 73% од смртните случаи од рак на кожата, се карактеризира со темни, црни или кафеави дамки, и може да биде помешан со бемка. Меланомите често почнуваат како мали, но растат. Тие најверојатно ќе се јават кај луѓе кои се соочуваат со лоши изгореници во ретки интервали, како што е одморот. Кога ќе се појави абнормален раст, промени на кожата или бемки, потребно е да закажете состанок со вашиот лекар. Сите видови на рак на кожата се контролираат и се помалку фатални кога се лекуваат навремено.

Предвремено стареење на кожата

Постојаната изложеност на сонце штети на еластин влакната во кожата и го забрзува процесот на стареење. Кожата ја губи еластичноста, почнуваат да се појавуваат бори и кожата станува наборена. Штетата е неповратна и знаците почнуваат да се покажуваат во раните 20-ти на кожата на поединци. Дури и мала количина на штета, со повторно изложување на сонце го зголемува ефектот. Покрај груба и збрчкана кожа, другите знаци на оштетување се кафени дамки или точки со жолта или сивкава нијанса.

Алергиски реакции

Многу луѓе имаат осетливост на сончевите зраци кои можат да бидат забрзани од страна на одредени производи, лекови или дрога. Всушност, некои лекови или производи може да го забрзаат ефектот на зрачењето од сонцето и да предизвикаат тешки изгореници на кожата или ерупции кај луѓето, кои под други околности можат да бидат поотпорни на тешки изгореници.

Некои лекови се познати по тоа што ја зголемуваат чувствителноста на сончева светлина, како на пример антибактериските агенси кои се наоѓаат во медикаментозните сапуни и препаратите за лице, третманите за акни, антихистаминиците, антидепресивите, лековите за смирување, антибиотиците, диуретиците, како и антихипертензивите. Кога се користи било кој од овие производи, бидете особено претпазливи за можните реакции при изложувањето на сонце.

Во врска со чувствителноста на сончева светлина, некои лица имаат природни алергиски реакции на сончева светлина. Овие можат да бидат стимулирани од контакт со некои растенија, парфеми, козметика, кожа или подготовки за потемнување. Обично резултатот вклучува флеки кои се јавуваат по изложување на сонце. Овие типови на алергиски реакции често може да се контролираат, но не и елиминираат.

Конечно, безгрижната изложеност на сонце може да биде штетна за луѓе со одредени заболувања. Меѓу нив се и белодробна туберкулоза, некои автоимуни заболувања, наследни заболувања на кожата, метаболички проблеми, малнутриција и алкохолизам.

Бидете секогаш претпазливи за абнормалното однесување кај лицата кои биле изложени на сонце долг период. Ова е особено точно ако тие конзумираат лекови, имаат светол тен, или претходно биле малку изложени на сончева светлина за долги периоди.

Оштетување на очите

Ултравиолетовите зраци исто така предизвикуваат оштетување на очите, без оглед на бојата на кожата. Инциденцата на катаракта се зголемува со изложување на сонце. Корнеални изгореници и израстоци на површината на окото, се смета дека се поврзани со долгорочни изложување на сонце.

Со употреба на очила кои ги блокираат УВ зраците се обезбедува заштита од сонцето. Изберете очила за сонце кои блокираат 99% до 100% од УВА и УВБ зрачењето. Бидете сигурни да проверите на етикета бидејќи не сите очила за сонце обезбедуваат заштита. Етикетите на кои пишува УВ апсорпција до 400 nm или одговара на ANSI УВ барањето за заштита од УВ, значи дека очилата блокираат 99% до 100% од УВ зраци. Темната боја или леќите не означуваат УВ заштита. Имајте на ум дека поларизирани леќи и огледала обложени со леќи воопшто не мора да значат намалување на УВ апсорпција освен ако специфично не се етикетираат. Сите очила за сонце нудат поголема заштита отколку без да се носат никакви очила, но барајте ги изјавите за УВ рејтингот за најдобра нега на очите.