Suncream

Препаратите за заштита од сонце содржат еден или повеќе заштитни хемикалии кои ги апсорбираат и распрснуваат ултравиолетовите зраци. Овие имаат нумерички систем за рангирање за да се укаже на одреден степен на заштита. Броевите, познати како Sun Protection Фактори (SPF), се наведени на етикетата на производот. Колку е повисок бројот на SPF, толку е поголема заштитата. И покрај тоа, УВ зрачењето при сончање неможе да се спречи 100 проценти. Препаратите за заштита од сонце се достапни во повеќе форми, вклучувајќи  лосиони, креми, гелови, спрејови, масти и восок стапчиња.

Применувате заштитни препарати околу 15 до 30 минути пред деца да одат надвор, така да може да се формира добар слој на заштита. Не заборавајте ги усните, рацете, ушите, нозете, рамењата, и позади на вратот. Нанесете препарати за заштита и под костимот за капење (во случај да се измести кога се движите). Не штедете на препаратот за заштита; применувајте го великодушно. Реаплицирајте често, на секои 2 часа, како што е препорачано од страна на Американската академија за дерматологија. Реаплицирајте после потење или пливање. Применувајте водоотпорни препарати ако сте околу водата или пливате. Водата ги одразува и интензивира сончевите зраци, па на децата им треба заштита што трае. Водоотпорните препарати може да траат до 80 минути во вода. Но, без оглед на водоотпорната етикета, не заборавајте да нанесете заштита од сонце.

Масла за мачкање

Маслата често содржат лубрикант кој го намалува ефектот на сушење на кожата на сонце. Сепак,  лосионите, маслата, геловите и други видови подмачкувачи се без дополнителна заштита (УВ заштита), како и препаратите за домаќинство, како што е минералното масло или маслото за бебиња и јод. Единствената нивна полза е навлажнувањето но не обезбедуваат заштита од сончевите зраци.

Вештачки потемнувачи

Пигментни лосиони, вештачки потемнувачи и привремените бронзени дамки содржат хемикалии кои реагираат со надворешниот слој на кожата и бојата на кожата, без никаква заштита, освен ако тие, исто така, содржат состојки за заштита од УВ зраците. Резултатите се подобрени во последните неколку години. Американската академија за дерматологија наведува дека единствениот безбеден тен е од вештачките производи за потемнување. Привремените потемнувачи се растворливи во вода, а бојата се отстранува со миење со сапун и вода. Прочитајте го упатството за информации, за да ги утврдите карактеристиките на производот и начинот на употреба.

Избор на фактор за заштита

Изберете фактор за заштита или производи кои ги блокираат УВ зраците согласно со рејтингот на SPF за да постигнете оптимална заштита за вашите потреби. SPF е нумерички систем за рангирање за да се укаже на степенот на заштита на производите. Сончањето не ви дава целосна заштита. При примена на фактор за сончање вашата кожа добива еквивалент на 1 минута од UVB зраци за секој 15 минути поминати на сонце. Така, 2 часа на сонце со SPF 15 заштита од сонце е иста како и поминати 8 минути незаштитен. SPF 15 или повеќе се препорачува да се користи преку целата година од страна на сите типови на кожа, а за оние со повеќе или помалку бледа кожа се препорачува  употреба на заштитен фактор од 30 или повеќе.

Водоотпорност и апликација

Заштитата од сонце се губи преку топлина, влажност, потење и триење. Реаплицирање на средствата за заштита при сончање  ги продолжуваат заштитните бенефиции. За дополнителна заштита при изложување на вода, како на пример при пливање или скијање на вода, барајте водоотпорни производи. Следете ги упатствата од етикетата бидејќи времето на водоотпорност варира и тие обично обезбедуваат заштита за најмалку 80 минути, при пливање или потење. Некои од нив обезбедуваат заштита за 40 минути. Луѓето треба да ги реаплицираат по пливањето или потење во голема мера.

Облека за заштита од Сонцето

Прикривање од сонцето е еден вид на заштита од дејствувањето на ултравиолетовите зраци. Носењето маица со долги ракави и долги панталони или долги здолништа ќе обезбедат оптимална заштита. Општо земено, ткаенини со поцврсто, погусто ткаење, во темни бои, помешани и мат, даваат најдобра заштита. За жал, овие материјали имаат тенденција да бидат топли и помалку удобно да се носат. Плетените конструкции, како памучните маици, даваат релативно слаба заштита (SPF рејтинг од 4.8), бидејќи УВ зраци минуваат низ петелките на плетената структура.

Неколку компании промовираат ткаенини со заштита од сончева светлина или UV отпорност. Овие материјали обично имаат погусто ткаење или плетка и обично се потемна боја. Многу заштитни материјали од сонце имаат етикета со листата на вредноста на ултравиолетовиот заштитен фактор (UPF), која е на ниво на заштита на облеката и ќе им овозможи заштита од сончевите УВ зраци (на скала 15-50 +). Колку е повисок UPF, толку повеќе заштита од УВ зраци.Трите категории на УПФ заштита се:

–          од 15 до 24 обезбедува добра УВ заштита

–          од 25 до 39 обезбедува многу добра УВ заштита

–          од 40 до 50 обезбедува одлична УВ заштита

Облеките етикетирани како заштитни од сонце или УВ-заштитни треба да имаат најмалку УПФ 15. Облеката може да ја загуби својата ефективност при заштита од сонце ако е премногу тесна или оптегната, влажна или мокра, и се носи и пере често.

Во прилог на облека што ја покрива кожата, не заборавајте да носите капи, кои обезбедуваат заштита. Поширока сенка за очите, ушите и вратот. Изберете стилови кои овозможуваат циркулација на воздухот и нудат заштита, како и удобност.

Користете заштитни очила за сонце

Изложувањето на сонце ги оштетува очите, како и кожата. Дури и еден ден на сонце може да резултира со оштетување на корнеата (најоддалечената, јасна мембрана, слој на окото). Кумулативната изложеност може да доведе до катаракта (заматување на леќата на окото, што доведува до заматен вид), подоцна во животот. Најдобар начин да се заштитат очите е да се носат очила за сонце.

Не сите очила за сонце обезбедуваат исто ниво на ултравиолетова заштита; затемнети пластични или стаклени леќи без посебни УВ филтри се само трик за очите и даваат лажно чувство на безбедност. Набавете очила за сонце со етикети кои со сигурност обезбедуваат 100% УВ заштита.