Клиничките тестирања на истражувачите од King’s College London советуваат дека канабидиолот би можел да се употреби за лекување на психози.
Резултатите добиени со следење на 88 пациенти со психоза покажале дека третманот со канабидиол е поврзан со намален изгледи за вообичаените симптоми.
Покрај тоа, кај пациентите третирани со каннабизол било забележано подобрување на општата состојба и когнитивните способности.
Cannabiol има спротивен ефект на делта-9-тетрахидроканабинол, главната психоактивна компонента на канабисот која може да предизвика параноја, анксиозност и други психотични симптоми, истакнуваат истражувачите.
Истражувањето чии наоди ги објави Американскиот весник за психијатрија (American Journal of Psychiatry ) траело шест недели.