Hodgkin лимфом е рак на имунолошкиот систем, кој се карактеризира со присуство на еден вид на клетки наречени Рид-Стернберг клетки. Два главни типови на Hodgkin лимфом се класичен Hodgkin лимфом и нодуларен лимфоцитно – предоминантен Hodgkin лимфом. Симптомите вклучуваат безболно зголемување на лимфните јазли, слезината или други имунолошки ткива. Други симптоми вклучуваат треска, губење на тежината, замор или ноќно потење. Исто така, се нарекува Hodgkin болест.

• Проценети нови случаи во 2014 година – 9190

• % од сите нови случаи на рак – 0,6%

• Проценети смртни случаи во 2014 – 1180

• % Од сите смртни случаи на канцер – 0,2%

Број на нови случаи и смртни случаи на 100.000: Бројот на нови случаи на Hodgkin лимфом бил 2,7 на 100.000 мажи и жени годишно. Бројот на смртни случаи бил 0,4 на 100.000 мажи и жени годишно. Овие стапки се прилагоди на возраста и врз основа на случаи и смртни случаи од 2007-2011.

slika2Животниот ризик за развој на рак: Околу 0,2 проценти од мажите и жените ќе бидат дијагностицирани со Hodgkin лимфом во одреден момент во текот на нивниот живот, врз основа на 2009-2011 податоци. Преваленцата на рак: Во 2011 година, имало околу 185.793 луѓе кои живеат со Hodgkin лимфом во САД.

Статистика на преживување

Колку луѓе преживуваат 5 години или повеќе, откако се дијагностицирани со Hodgkin лимфом?

Статистиката на преживување го споредува преживувањето на пациентите дијагностицирани со рак со преживувањето на луѓето од општата популација, кои се на иста возраст, раса и пол, а кои не биле дијагностицирани со рак. Бидејќи статистиката на преживување се базира на големи групи на луѓе, таа не може да се користи за да се предвиди што точно ќе се случи со индивидуален пациент. Не постојат двајца пациенти кои се целосно слични, и третманот и одговорот на третманот може да варираат во голема мера. Процент на преживување 5 години – 85,3%

Преживување според стадиум

Стадиум на рак во дијагнозата, кој се однесува на степенот на рак во телото, ги одредува опциите за третман и има силно влијание врз должината на преживување. Во принцип, ако ракот се најде само во дел од телото каде што и започнат тоа е локализиран (понекогаш се нарекува стадиум 1). Ако тој се шири на различни делови од телото, стадиумот е регионален или далечен. За Hodgkin лимфом, 16,7% се дијагностицираат во локален стадиум. 5-годишно преживување за локализиран Hodgkin лимфом е 90,8%.

Процент на случаи според стадиумот

Локализирани (17%) Ограничени на основното место

Регионални (41%) Се шират во регионалните лимфни јазли

Далечни (38%) Ракот метастазирал

Непознати (4%) Неодреден стадиум

 

Бројот на нови случаи и смртни случаи

Колку е чест овој рак?

Во споредба со другите видови на рак, Hodgkin лимфомот е редок. Hodgkin лимфом претставува 0,6% од сите нови случаи на рак во САД. Во 2014 година, се проценува дека ќе има 9190 нови случаи на Hodgkin лимфом и околу 1180 луѓе ќе умрат од оваа болест. Кој го добива овој рак? Hodgkin лимфом е почест кај младите и кај мажите отколку жените. Тоа може да се случи и во двете возрасни и деца; Сепак, третман за возрасни може да биде различен од третманот на децата. Hodgkin лимфом, исто така, можат да се појават кај пациенти кои синдром на стекнат недостаток на имунитет (СИДА); овие пациенти бараат специјален третман. Бројот на нови случаи на Hodgkin лимфом била 2,7 на 100.000 мажи и жени годишно врз основа на 2007-2011 случаи. Hodgkin лимфомот е најчесто дијагностициран кај луѓе на возраст од 20-34 години. Просечната возраст на дијагностицирање – 39

Кој умира од овој рак?

Бројот на смртни случаи бил 0,4 на 100.000 мажи и жени годишно врз основа на 2007-2011 смртни случаи. Процентот на смрт од Hodgkin лимфом е највисок кај луѓе на возраст од 75-84. Средна возраст на умирање – 65

Трендови во стапките

Промени со текот на времето Со употребата на статистички модели за анализа, стапките за нови случаи на Hodgkin лимфом биле стабилни во текот на последните 10 години. Стапката на смртност се опаѓа во просек 2,3% секоја година во текот на 2002-2011.