Смртноста од рак на дојка и во Македонија и во светот е на прво место, а лани во земјава биле откриени околу 1.200 новозаболени. Според интернационалниот истражувачки центар за канцер “Глобокан”, Македонија е една од ретките земји во Европа каде што смртноста од канцер се зголемила за околу 9 отсто во последните 15 години, а […]

Хипотиреоза е медицински термин кој што означува намалена функција на тиреоидната жлезда, така што желздата не создава доволно хормони. Тиреоидните хормони имаат рецептори речиси во секој орган во нашето тело, па така намалената функција на оваа жлезда ќе доведе до намалена функција на организмот почнувајќи од намалена функција на работа на срцето, мозокот, намалена дигестија […]

Хашимотов тириоидитис или хроничен лимфоцитен тироидитис е автоимуно заболување во кое штитната жлезда е нападната од голем број на клеточни и противтело-посредувани имуни процеси. Ова било првото заболување кое било откриено како автоимуно заболување. Првпат било опишано од страна на јапонскиот специјалист Хашимото Хакару во Германија во 1912 година.Ова е и најчестото заболување на тироидната жлезда. Етиологија Се работи за автоимуно заболување или автоагресија спрема сопствените орагани(во […]

Тироидни јазли или нодули (чвор) се промена на тироидната жлезда кои се однесуваат на абнормален раст на тироидните клетки кои формира грутка во рамките на тироидната жлезда.Тироидните јазли можат да бидат единечни  или мултипни , а по својата структура главната поделба е на бенигни и малигни. Околу 95% од тироидните јазли се бенигни, само 5% […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...