Европскиот месец за подигање на свесноста за колоректалниот канцер е годишна иницијатива, лансирана во Европскиот парламент во Брисел од 2008 година од организацијата Европа- Колон. Се одржува секој март и е координирана од организацијата и нејзините 43 членки. Колоректалниот карцином е малигнитет на дебелото црево и / или ректумот. Со исклучок на кожните карциноми, карциномот […]

Вчера во просториите на нашето Здружение „Борка – за секој нов ден“ беше одржан првиот состанок на пациентите кои се заболени од рак на грло односно ларингектомија. На овој состанок кој го водеше претседателката на „Борка“ Биба Додева, присутен беше и Д-р Игор Ценевски кој работи во Јавната здравствена установа – Завод за рехабилитација на […]

Со заеднички сили меѓународните институции, владите и граѓанските организации прават активности со една цел, да влијаеме на промената на статистиката против глобалната епидемија на рак. Денешниот светски ден за борба против ракот го одбележуваме и ние во „Борка“ со цел да ја подигнеме свеста на граѓаните за ракот, да поттикнеме превенција, можност за рано откривање […]

По повод светскиот ден на ракот кој е на 4 февруари решивме да ви извдвоиме неколку интересни работи поврзани со овој ден, што претставува и кои се целите. Светскиот ден на ракот е идеална можност да се рашири зборот и да се подигне свеста во умовите на луѓето за оваа опака болест. Светскиот ден на […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...