Терапија против карцином на пациенти со инфекција со COVID-19: Треба ли да се одложи терапијата против карцином кај пациенти кои се заразени со COVID-19? Пациентите кои примаат третман против карцином и заразени со грип и други вируси се потенцијално изложени на ризик од сериозни компликации како пневмонија. Oдлуките за прекин на антиканцерогениот третман кај пациенти […]

Дали е пожелно лицата да прават скрининг во време на пандемијата? На многу места погодени од пандемијата, изборните медицински процедури, вклучувајќи скрининг за карцином, се паузирани со цел зачувување наммедицинските ресурси и намалување на ризикот од ширење на COVID-19 во здравствените установи.  Одлуките за рестартирање на скринингот зависат од многу фактори, и тие може да […]

Коронавирусите се голема група на вируси кои циркулираат помеѓу животните. За прв пат се идентификуваат во средината на 1960-тите години. Коронавирусите кои инфицираат животни можат да се развиваат и да станат нов, човечки вирус. До денес има седум вида коронавируси кои можат да ги заразат луѓето. На 30.12.2019 година СЗО (Светската здравствена организација) беше информирана […]

Пандемијата на коронавирус е ситуација која брзо се развива, а медицинската заедница продолжува да учи повеќе за вирусот и за тоа како се шири. Секојдневно ги следиме препораките на ЦДЦ и истите ги прилагодуваме по потреба. Секој, вклучително и пациенти заболени од карцином, треба да ги практикуваат базичните превенции за контрола со цел да се […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...