Меланомот е рак на кожата кој потекнува од меланоцитите, клетки кои го даваат пигментот (бојата) на кожата. Меланомот на изглед не секогаш може да се препознае на прв поглед и често промените се слични со вродените (од раѓање) или стекнатите бемки на Вашато кожа. Меланомот може да се презентира како точкасти/округли промени темно-пигментирани или како […]

Бесплатни прегледи на дамките на кожата во дерматолошките институции низ Македонија од 29-31 мај 2017.

Меланомот претставува малиген тумор чија инциденца се зголемува побрзо во последно време во однос на сите други малигни тумори. Според GLOBOCAN, во Европа во 2012 година биле дијагностицирани 100.339 нови случаи на малиген меланом, што е пораст на ново дијагностицирани случаи во споредба со претходните години. Во овој временски интервал, исто така, е зголемен и […]

Малигниот меланом претставува тип на канцер кој што настанува од меланоцитите, клетки кои што се наоѓаат во кожата и се одговорни за

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...