Пред третманот Точниот третман што го препорачува вашиот лекар ќе зависи од резултатите од сите тестови кои биле извршени за време на дијагнозата и веднаш потоа. Разбирајќи го она што се случува со вас и што се е потребно, ќе ви помогне да се справите со тоа на почеток на третманот и како што тој […]

Третманот на миелом има три клучни цели: да се запре или да се забави прогресијата на миеломот, да се поттикнат и да се продолжат стабилните периоди (ремисии), при што е потребен само мониторинг и да се подобри квалитетот на животот, на пр. со ублажување на симптомите. Во времето на дијагнозата, можеби нема да има никакви […]

Миеломот е комплексен малигном со физички и емоционални ефекти. Не сите ги имаат сите симптоми, но следниве се најчестите физички ефекти.  Болка: Повеќето пациенти со миелом, за жал, ќе доживеат досадна болка во некоја фаза поради абнормалната активност во коскената срцевина. Миеломалната коскена болест најчесто влијае на средината или на долниот дел на грбот, на […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...