Со планови многу и надеж ко сите Во мирен живот ми минеа дните Од ненадеж лоша дијагноза се случи Се што градев ко кула од карти се сруши Неизвесност, страв, операција , хемо, мачнина, болка фрустација И ме отпишаа многу – демек залудно се мачам Грб ми свртеа луѓе на кои мислев дека им значам […]

Глад   Исконска. Генетски диктирана. Постојана. Чиниш гребе со нокти од мачка, копа во мене со лопата. Ме излудува. Не престанува. Врела топлина ми го облива телото, Невидиливи капки роса избиваат на челото, Ме испотува. Вртоглавица, ќе се срушам. Ме изнемоштува. Дај ми да јадам, очајувам. Го земам првиот залак, голтам избезумено, Со очите ококорени. […]

Жив ли си, ако болка немаш? Те болат ли раните незараснати? Боли ли неизбледениот спомен вечен? Боли ли толку силно колку што болуваш?   Ветровите те донеле овде или си толку бестрашен што и на препреките во очи им гледаш? Каде си сега и каде припаѓаш?   Дури мостови минуваш, градиш. Дури учиш да веруваш, […]

ХРАБРА БОРКА Млада и слилна, мислев дека ќе го прескокнам ридот, кога пред мене се испречи ѕидот. Препрека зад која стои непознаница, Непланирана сопка – поставена граница.   И знаев – мора да се борам. Заради себе, заради смејството, заради убавите недоживеани мигови надчовечки напори да сторам, па ако треба во таа борба и да […]