Лимфедема е долгорочна хронична состојба која настанува кога лимфната течност не може нормално да тече према срцето и се акумулира во ткивото. Ова доведува до отекување на рацете или нозете и настанува едем, односно хроничен оток. Овој оток е непријатен, болен и ја намалува мобилноста на екстремитетите. Колку типови на лимфедема постојат? Постојат два типа […]

За  вежбата употребете  мека  топка          Вежба  за  дишење Длабоко вдишете на нос  и  полека  испуштајте го воздухот низ уста, при видушување  исфрлете го стомакот  кон  надвор, при  издишување притиснете го стомакот  со раката  кон внатре Повторете три  пати Кружење со рамената: Рацете опуштете ги покрај телото Кружете со рамената кон назад пет пати Кружете со  […]

Вежба за  дишење: Длабоко видешете на нос и полека испуштете го воздухот низ уста При вдишување исфрлете го  стомакот  кон надвор,  при издишување  протиснете го  стомакот  со  раката  кон  внатре Повторете ја вежбата  три  пати Вежба  за  рамењата: Испружете ги рацете покрај телото, истовремено подигнете ги  двете  рамења,  а потоа спуштете ги  полека Наизменично подигајте […]

Основни  правила: Вежбите можете  да  почнете  да  ги применувате  откако  ќе  ви  одобри  лекарот Секогаш се  вежба  со  бандажирана  рака  или  навлечен  компресивен  ракав  и  ракавица Вежбите се  изведуваат  полека,  ритмички,  во  седечка  положба,  без  оптоварување или  нанадејни движења При вежбањето  не  треба  да  чувствувате  болка  туку лесно истегнување Еднократното вежбање  не  смее  да  трае  […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...