Било  какви  прашања  да  ве  загрижуваат  околу  сексуалноста и  за  чие  решение  ви  е  потребна  помош,  при  првиот добар  момент  да  разговарајте  со  лекарот  или  специјалистот  кој  ја  следи  вашата  состојба. Можно  е  да  ви  помогне  за  некои  од  тешкотиите  кои ги  преживувате,  како  на  пример  прашањата  поврзани  со  реконструкцијата  на  дојката,  вагиналната  сувост  или  […]

Иако  е  можно  сексуалната  активност  да  ви  е  намалена  или  целосно  прекината, после  и  за  време  на  терапијата, важно  е  да  се  обидете  да  сочувате  еден  дел  на  телесен  контакт  со  вашиот  партнер.  Може  да  немате  желба  да  водите  љубов,  но  може  да  ви  се  допаѓа  да  го  држите  за  рака,  да  се  прегрнувате,  да  […]

Ако  имате  партнер,  тој  исто така ќе  биде  исправен   пред  еден  период  на  приспособување по  вашата  дијагноза  и  терапија. Како  ќе  реагира  тој  од  сексуална  гледна  точка,  веројатно ќе  зависи до  извесен  степен  од  тоа  како  реагирал на вашиот  рак. Некои  партнери  преземаат  заштитна  улога,  што  значи  ќе  се  обидат  да  направат  се  што  можат  […]

Помладите  жени  со  рак  на  дојката веројатно ќе  почувствуваат  несигурност  дали  репродуктивната  способност ќе  им се врати по  завршувањето  на  терапијата. Можеби ќе  размислувате за веројатноста  од  постојан  стерилитет. Ако  сте  во таква  ситуација,  тој  факт  може да  биде  уништувачки  за  вас,  особено  ако уште  немате  семејство  или  не  сте  завршиле со  неговото  создавање. Може  […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...