По  дијагнозата „рак  на  дојка“ некои  жени  паѓаат  во  депресија. Тоа  може  да  се  случи  или за  време  на  терапијата  или  после  нејзиното  завршување. Може  да  е поврзано  со силно  чувство  за  прекумерна грижа,  но  не веднаш. Депресијата  може да  ве  натера да  се  чувствувате  тажна,  меланхолична  и  без  енергија.  Ако  страдате  од  депресија,  веројатно  […]

Многу  од  жените  со  рак  на  дојката често   доживуваат емоции  на  силно  напрегање или нервоза. Тие  емоции може  да  се  краткотрајни. Можеби ќе  забележите  дека  некои  од  тие  емоции  поминуваат со  завршувањето  на  терапијата.  Што  се  однесува  до  вашата  сексуалност, можеби  ви  е непријатно  да  ја  земете  иницијативата  за  некои  еротски  моменти или, можеби веќе  […]

Лимфниот систем е клучен за одржување на телото да биде здраво. Низ него циркулира лимфна течност богата со протеини, ги собира бактериите, вирусите и отпадните материи. Отпадот се филтрира од страна на лимфоцитите – станици кои се борат против инфекции и на крај се исфрла од телото. Лимфедемот се создава кога вашите лимфни садови нема […]

Лимфедемот  е  оток  на  лимфната  течност,  кој може  да  е  нус појава  од  терапијата за  ракот  на  дојката. Се  случува  приближно на  една  четвртина  од  жените  кои се  подложени  на  интервенција  врз  лимфните  јазли на пазувите. Радиотерапијата ја  зголемува  опасноста  од  разивање  на  ова  заболување.  Отокот  може  да  се  забележи  во  областа  на  дојката,  каде  […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...