За  вежбата употребете  мека  топка          Вежба  за  дишење Длабоко вдишете на нос  и  полека  испуштајте го воздухот низ уста, при видушување  исфрлете го стомакот  кон  надвор, при  издишување притиснете го стомакот  со раката  кон внатре Повторете три  пати Кружење со рамената: Рацете опуштете ги покрај телото Кружете со рамената кон назад пет пати Кружете со  […]

Вежба за  дишење: Длабоко видешете на нос и полека испуштете го воздухот низ уста При вдишување исфрлете го  стомакот  кон надвор,  при издишување  протиснете го  стомакот  со  раката  кон  внатре Повторете ја вежбата  три  пати Вежба  за  рамењата: Испружете ги рацете покрај телото, истовремено подигнете ги  двете  рамења,  а потоа спуштете ги  полека Наизменично подигајте […]

Основни  правила: Вежбите можете  да  почнете  да  ги применувате  откако  ќе  ви  одобри  лекарот Секогаш се  вежба  со  бандажирана  рака  или  навлечен  компресивен  ракав  и  ракавица Вежбите се  изведуваат  полека,  ритмички,  во  седечка  положба,  без  оптоварување или  нанадејни движења При вежбањето  не  треба  да  чувствувате  болка  туку лесно истегнување Еднократното вежбање  не  смее  да  трае  […]

Хемотерапија Преживувањето по локален третман во стадиум II на рак на дојка било подобрено со додавање на хемотерапија. Адјувантна хемотерапија во интервал од четири до шест месеци сега е стандарден третман за пациентите со стадиум II на болеста. Додавање на системска терапија на локален третман кај пациенти кои немаат доказ за болест се врши врз […]

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

5 декември 2021
Борка

Обука на пациентски организации во здравствениот систем

Во организација на здружението за борба против рак „Борка за секој нов ден„ овој викенд, во Скопје беше организирана тродневна Обука...