Правилната исхрана и вежбање помогнуваат во спречување на многу видови на рак, вклучувајќи го колоректалниот карцином. Истражувањето објавено во 2003 година ги потврди благодетите од физичката активност за намалување на ризикот на канцер на дебелото црево и ректумот. Добро балансирана исхрана составена од најмалку пет порции од овошје и зеленчук и шест порции храна од други растителни извори (на пример, житни култури, житарици, тестенини) се препорачува од страна на Американското Здружение за Рак. Голем број на овошје и зеленчук се покажаа дека имаат антиоксидативни карактеристики и можат да бидат корисни во превенција против ракот. Ова вклучува каротеноиди, кои се наоѓаат во овошните пигменти; флавоноиди, кои можат да се најдат во растителните пигменти и особено ликопен, кој се наоѓа во сокот од домати.

Некои клинички студии, исто така, покажале дека редовната употребата на зелен чај (произведен од Camellia sinensis растенијата) може да го намали ризикот од одредени видови на рак, вклучувајќи ги и колоректалниот карцином. Зелениот чај содржи полифеноли, антиоксидантна супстанција која, исто така, може да го инхибира растот на постоечките клетки на ракот. Во некои
испитувања врз животни, инјекции на екстракти од чај ја намалиле големина на канцерогените тумори. Антиоксидантните ефектите од зелениот чај треба да се проучат и понатаму за појасно да се дефинира улогата на билката во третманот на ракот и превенцијата.

Бидејќи раното откривање е толку критично за бадминување на колоректалниот карцином, пациентите кои имаат ризик за оваа болест кој се должи на генетски, животен стил или на фактори од животната средина, треба да се подложат на редовни скрининг методи по 50-годишна возраст (веројатно и пред тоа, во зависност од личната и медицинската историјата на поединецот).

Американското Здружение за Рак ги препорачува следните скрининг тестови:

– годишно FOBT (тест на окултно крварење во фецесот) плус флексибилна сигмоидоскопија на секои пет години, или

– колоноскопија на секои 10 години, или

– двојно-контрастна бариумска клизма секои 5 до 10 години.

Дигиталниот ректален преглед исто така, се препорачува во текот на секој скрининг.