Информациите што постојано ги примаме за Covid-19 можат да бидат вознемирувачки. Лицата кои го победиле карцином или сè уште се борат со малигни заболувања, како и нивните најблиски, може да бидат многу загрижени за тоа дека оваа болест и нејзината терапија може да ја намалат способноста на организмот да се бори против инфекција со коронавирус.

Ако сте поранешен пациент на онкологија или во моментот примате терапија, важно е да се придржувате до општите здравствени препораки. Одржувањето физичко растојание, честото и темелно миење на рацете, избегнување на групни собири, дезинфекција на површини, избегнување на допирање на лицето со неизмиени раце, може да биде добра стратегија за секого, но строго придржување кон овие мерки е особено важно за пациенти со карцином кои можат да бидат имунокомпромитирани.

 

Што точно значи да се биде „имунокомпромитиран“?

Терминот „имунокомпромитиран“ се однесува на лица чиј имунолошки систем се смета за значително послаб во споредба со имунолошкиот систем на здраво возрасно лице. Примарната улога на имунолошкиот систем е да го брани телото од инфекции. „Имунокомпромитирани“ луѓе се изложени на поголем ризик од заразување на заразна болест, како што е вирусна инфекција Covid-19. Постојат бројни причини зошто имунолошкиот систем може да се ослабне, меѓу другите: ако некое лице има рак, дијабетес, срцеви заболувања, ако лицето е постаро или ако е пушач. Пациентите од карцином имаат значително поголем ризик нивниот имунолошки систем да стане „компромитиран“ или ослабен. Тоа најмногу зависи од видот на карциномот, видот на терапија што ја примаат, нивната возраст и други присутни болести. Ризикот е најголем во моментот на активен онколошки третман, т.е. во периодот кога пациентот прима хемотерапија. Не постои точен тест што може да утврди дали некој е „имунокомпромитиран“ или не, но врз основа на наодите од крв, како што е намален број на бели крвни клетки или намален број на антитела (имуноглобулини), може да се заклучи дека имунолошкиот систем е значително ослабен.

 

Дали лицата со малигни се повеќе подложни на инфекција со коронавирус?

Пациентите од карцином и оние кои примиле или во моментот примаат некаков вид онколошки третман, се со поголема опасност да станат сериозни во случај на инфекција со коронавирус. Овие се:

✔ Пациентите кои активно примаат хемотерапија.

✔ Пациенти кои примаат имунотерапија со карцином или друг вид континуирана биолошка терапија за малигни заболувања.

✔ Пациентите кои примаат насочена терапија со онкологија која може да влијае на имунолошкиот систем, како што се инхибитори на протеинска киназа или инхибитори на PARP.

✔ Пациенти со рак на белите дробови третирани со интензивна (радикална) радиотерапија.

✔ Пациенти кои во последните 6 месеци имале трансплантација на коскена срж или матични клетки, или оние кои сè уште се на имуносупресивни лекови.

✔ Пациенти со хематолошки малигнитет, како што се леукемии, лимфоми или миеломи, кои се во која било фаза од нивниот третман.

Доколку не сте сигурни дали припаѓате на некоја од горенаведените групи на пациенти или каква терапија примате, препорачуваме да се консултирате со надлежен лекар. Во случај да припаѓате на една од наведените ризични групи на пациенти, вашиот лекар може да препорача построги мерки за самозаштита кои вклучуваат „строга изолација“.

 

Што е строга изолација?

Строгата изолација е мерка на заштита за многу чувствителна група на луѓе, со минимизирање на нивната интеракција со другите. Ова значи дека ако припаѓате на оваа група, мора да бидете дома и да избегнувате близок контакт најмалку 12 недели. На посетителите кои Ви даваат основна помош, како што се здравствени работници или негуватели, им е дозволено да Ве посетуваат.

Сите посетители мораат да ги мијат рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди по пристигнувањето, но и за време на нивниот престој во вашиот дом.

Строгата изолација го вклучува и следново:

✔ Избегнувајте ги сите лица кои можат да бидат заразени со вирусот Covid-19.

✔ Останете дома.

✔ Избегнувајте семејни собири, дури и во приватен простор.

✔ Договорете се со членовите на семејството или пријателите за снабдување со намирници, кои треба да бидат оставени пред влезната врата без да влезат во Вашиот дом.

Ако мислите дека припаѓате на ризична група на пациенти, консултирајте се со Вашиот лекар за тоа како да постапите. 

 

Како да се однесувате ако живеете во заедница со други луѓе?

✔ Неопходно е секој што живее со Вас да ги намали надворешните контакти ако е можно.

✔ Поминете што е можно помалку време во заеднички области, како што е кујната или дневната соба. Вентилирајте ги овие простории често.

✔ Обидете се да одржите физичко растојание од најмалку 2 метри (3 чекори) од луѓето со кои живеете. Спијте во одделни кревети.

✔ Користете одделни крпи од другите членови на домаќинството.

✔ Користете посебна бања ако е можно. Ако сте принудени да користите иста бања и тоалет, тие треба да се дезинфицираат по секоја индивидуална употреба.

✔ Сите членови на домаќинството треба редовно да ги мијат рацете, да избегнуваат допирање на лицето и редовно чистење на површините кои ги допираат.

Во зависност од ситуацијата во која се наоѓате, може да биде многу тешко да останете изолирани од другите луѓе во Вашиот дом. Направете колку што можете! Важно е да знаете дека можете да се потпрете едни на други и да имате поддршка од Вашето семејство и пријатели. 

Одлуката да се заштитите од инфекција со коронавирус со строга изолација е Ваш личен избор во дадена ситуација. На пример, пациенти со онкологија, кои за жал се во терминална фаза на болеста, може да решат да го поминат преостанатото време без строги мерки за самозаштита.