Дали е пожелно лицата да прават скрининг во време на пандемијата?

На многу места погодени од пандемијата, изборните медицински процедури, вклучувајќи скрининг за карцином, се паузирани со цел зачувување наммедицинските ресурси и намалување на ризикот од ширење на COVID-19 во здравствените установи. 

Одлуките за рестартирање на скринингот зависат од многу фактори, и тие може да не бидат исти за секоја личност. Постојат неколку важни работи што треба да се разгледаат кога станува збор за скринингот во доба на пандемијата, како колку време има поминато од Вашиот последен скрининг, процентот на заразеност од COVID-19 во Вашата заедница, возраста и целокупното здравје.

Разговарајте со вашиот лекар илио здравствен работник за ризиците и придобивките од скринингот во доба на пандемија и дали е ризично или не истите да бидат одложени.

 

Редовниот скрининг за рак е сè уште важен 

Ако сте закажале состанок за скрининг и истото е одложено или откажано, разговарајте со вашиот здравствен тим за тоа кога да го презакажите. Вашиот провајдер може да разговара за балансирање на ризиците и придобивките од прегледот сега или одложувањето за подоцнежен датум, земајќи ја предвид вашата лична и семејна историја, други фактори на ризик и времето од последниот тест за скрининг.

Скрининг-тестовите бараат рак кај лица кои немаат симптоми. Овие тестови се различни од тестовите што вашиот лекар може да ги нареди ако имате симптоми што можат да бидат предвесник на карцином. Ако имате знаци или симптоми кои можат да претставуваат карцином, на пример, грутка во дојка или крв во столицата, треба веднаш да разговарате за тоа со Вашиот провајдер, затоа што ќе Ви требаат испити или тестови за проценка на тие посебни знаци и симптоми

 

Може да имате опции за скрининг

Препораките за скрининг се општи, генерални препораки за масовни групи на луѓе, но може да има флексибилност за некои тестови за скрининг. На пример, многу жени се прегледуваат на рак на грлото на матката секоја година. Сепак, ниту една организација не препорачува скрининг за рак на грлото на матката со пап-тест почесто од секои 3 години, и ако се користи ХПВ тест, не почесто од секои 5 години. Ако сте имале нормални резултати од тестовите во минатото, скрининг за рак на грлото на матката во овој момент не е итно.

Многу жени добиваат годишен мамограм за преглед на рак на дојка. Како и да е, водечките организации кои издаваат упатства за скрининг препорачуваат дека просечните ризични жени на возраст од 55 години и постари можат да бидат скринирани на секои две години. Ако имате 55 години или сте повозрасни и имате нормален мамограм во текот на минатата година, би можеле да изберете вашиот следен мамограм да го правите до 24 месеци по последниот.

Постојат неколку опции за скрининг на колоректален карцином кај лица со просечен ризик. На пример, тестовите за столица, како што е фекално имунохемиско тестирање (FIT) или тест за ДНК на столче (како што е Клуард), можат да се направат безбедно дома. Ако резултатот од тестот на столицата е позитивен, ќе ви треба колоноскопија и ќе биде важно да разговарате со Вашиот лекар за наоѓање на најбезбеден начин за продолжување. Колоноскопија како тест за скрининг е сè уште опција, но можеби е потешко да се закаже термин во време на пандемијата на COVID-19.

Вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да одредите кој распоред на скрининг и кои тестови за скрининг се најдобри за вас во ова време.

 

Скринингот треба да се направи на безбеден начин

Скрининзите треба да се направат што е можно побезбедно. Центрите за контрола и превенција на болести даваат препораки на здравствени установи за намалување на ризикот од пренесување на COVID-19.

Центрите за скрининг треба да бидат достапни за да одговорат на прашања од пациентите преку телефон или веб-портал пред и / или по постапката за скрининг.

Пациентите треба да бидат прегледани пред скринигот за симптоми поврзани со COVID-19. Закажувањето на состаноци треба да овозможи физичко растојание меѓу пациентите и подолго време на закажување, доколку е потребно, да се избегне преполнување во простории за чекање и места за нега на пациенти. Треба да има ограничувања на посетителите, освен пациенти во просторијата за скрининг. Ако не се направи пред вас, центарот за скрининг треба да може да ви каже колку често се дезинфицираат и чистат опремата и површините.

Секој, вклучувајќи ги и пациентите и персоналот, треба да носат маска за лице. Да се практикува често миење на рацете и употреба на средства за дезинфекција на рацете од страна на  персоналот, пациентите и посетителите.

Се надеваме дека овие информации даваат корисни насоки, бидејќи размислувате кога и како безбедно да продолжите со скринингот за рак. Секоја заедница има своја единствена состојба и ќе треба да се потпре на пресудата на здравствените работници и лидерите во заедницата за да донесе најдобри можни одлуки.

Оваа информација е наменета да Ви помогне да ја разберете важноста на враќање на редовно скрининг за рак веднаш штом е безбедно да се стори тоа. Во исто време, важно е да запомните дека ако имате знаци или симптоми на карцином или ако имате дополнителни фактори на ризик што Ве ставаат во група со висок ризик, треба веднаш да се консултирате со Вашиот лекар или здравствено лице.