Пандемијата на коронавирус е ситуација која брзо се развива, а медицинската заедница продолжува да учи повеќе за вирусот и за тоа како се шири. Секојдневно ги следиме препораките на ЦДЦ и истите ги прилагодуваме по потреба.

Секој, вклучително и пациенти заболени од карцином, треба да ги практикуваат базичните превенции за контрола со цел да се минимизира ризикот од добивање или ширење на коронавирусот.

Центрите за контрола и превенција на болести идентификуваат одредени популации на пациенти со поголем ризик од сериозни заболувања со Covid-19. Ова вклучува возрасни постари од 60 години и луѓе во активен третман на малигнитет.

Упатство за превенција:

 • Да се мијат редовно рацете со сапун минимум 20 секунди или да се поминат со средство за дезинфекција на база на алкохол, особено откако сте биле на јавно место!

Особено е важно да се мие:

 • Пред јадење или подготвување храна;
 • Пред да го допрете лицето;
 • По користењето на тоалетот;
 • По напуштањето на јавно место;
 • По дување на носот, кашлање или кивање;
 • По ракувањето со вашата крпа за покривање на лицето;
 • По промена на пелена;
 • По грижата за некој болен;
 • По допирање на животни или домашни миленици.

Избегнувајте близок контакт!

 • Внатре во вашиот дом: Избегнувајте близок контакт со лица кои се болни. Ако е можно, одржувајте 2-3 метри дистанца помеѓу заболеното лице и другите членови на домаќинството.
 • Надвор од вашиот дом: Поставете 6 метри оддалеченост меѓу себе и лицата кои не живеат во вашето домаќинство.
 • Запомнете дека некои луѓе без симптоми може да можат да шират вирус.
 • Покријте ја устата и носот со маска за лице, шал или марама кога излегувате надвор!
 • Може да го ширите СОВИД-19 на други дури и ако не се чувствувате болни.
 • Навлаката на лицето е ткаенината наменета за заштита на други лица во случај да сте заразени или во случај тие да се заразени.
 • Сите треба да носат маска за лице или било каква ткаенина која ќе го покрива носот и устата околу лица кои не се во вашето домаќинство, особено кога е тешко да се одржуваат други мерки на претпазливост.
 • Продолжете да оджувате социјална дистанца и покрај носењето на маска или ткаенина. Навлаката на лицето не е замена за социјално дистанцирање!
 • Покривајте го носот и устата при кашлање или кивање!
 • Секогаш покривајте ја устата и носот кога кашлате или кивате со марамче или користите ја внатрешноста на лактот.
 • Фрлете ги искористените марамчиња во ѓубре.
 • Веднаш измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди. Ако сапун и вода не се лесно достапни, исчистете ги рацете со распрскувач за раце што содржи најмалку 60% алкохол.
 • Редовно чистете ги површините во и вон домаќинството и дезинфицирајте!
 • Чистете ги и дезинфицирајте ги допрените поршини. Тука спаѓаат маси, кваки, прекинувачи за светло, рачки, работни маси, телефони, тастатури, тоалети и мијалници.
 • Ако површините се валкани, исчистете ги. Користете детергент или сапун и вода пред дезинфекција.
 • Користете средство за дезинфекција за домаќинство.
 • Следете го вашето здравје секојдневно!
 • Бидете будни за симптомите. Внимавајте на треска, кашлица, останување без здив или други симптоми на Covid-19.
 • Особено е важно да посветите внимание на вашето работно место или при самото излегување од домаќинството кога не сте во можност да одржувате социјална дистанца.
 • Мерета температура доколку се развијат симптоми.
 • Не мерете температура минимум половина час откако ќе извежбате или откако ќе земете лекарства кои можат да ја намалат вашата телесна температура како на пример ацетаминофен.