Акутниот бронхитис е една од најчестите болести кај децата од предучилишна возраст. Децата на почетокот од болеста имаат проблем со горните дишни патишта, како што е затнат и секрет од носот, болки во грлото и конјуктивитис кои по три до четири дена, се спушти на белите дробови, односно се развие знаци на бронхитис -сува, иритирачки – честа кашлица. По неколку дена може да се појави продуктивна кашлица со обоен (жолтеникав) секрет.

Симптоми на акутен бронхитис кај деца
Бронхитисот како термин означува неспецифично воспаление на бронхиите и се јавува во различни состојби во детството. Најчесто, акутниот бронхитис е предизвикан од вирусни инфекции, а кашлицата е главната карактеристика на болеста. Зимскиот период и почетокот на пролетта е време кога респираторните вируси се доминантни патогени, а со тоа и за откривањето на бронхитис во овој период е почесто. Ширењето на болеста е брзо, преку капки или нечисти раце.
Треба да се напомене дека развојот на клиничката слика на акутен бронхитис сепак не значи дека тоа е бактериска инфекција, но се очекува во текот на болеста вирусот со посредство на слузницата да навлезе во  бронхиите. Многу деца, особено во рана предучилишна години, голтање сопствениот секрет,  може да доведе до повраќање или мека столица. Поголемите деца можат да се жалат на болка во градите поради честа кашлица. Епизода бронхитис, вообичаено трае околу две недели, кај некои деца и три недели, со прогресивно слаба кашлица.

Кога треба да посетувате педијатар?
Искашкувањето на зелен  дебел / гноен секрет, отежнато дишење, болки во градите, искашлување на секрет со сукрвица, треска, кашлица која се влошува или ублажува сувата кашлица карактер и тоа трае подолго од еден месец, се  знаци кои укажуваат на една потешка состојба или бактериска инфекција и дека детето да биде прегледано од педијатар.

Третманот на акутниот бронхитис кај деца има за цел  со терапијата  кај децата да ги олесни симптомите и да се обиде да влијае на времетраењето на болеста.
Загадувањето на воздухот игра важна улога во влошувањето на проблемите со дишните патишта кај децата. Атмосферското и хемиско загадување (смогот) и изложеноста на чад од цигарите (без разлика дали тоа е пасивно или активно пушење) се докажани пречки кои ја влошуваат состојбата и претставуваат фактор на ризик за повторување. Поради тоа, од особена важност е да се обезбедат услови за живеење на детето без изложување на чад од цигари.

Во лекувањето на акутниот бхонхит кое е симптоматско, се препорачува адекватна хидратација на детето, каде што треба да се избегне зашеќерени и обоени сокови и газирани пијалаци. Редовно носете капак ( назални бањи)  солен раствор. Собата во која престојува детето мора да биде удобна, со умерена температура, соодветна влажност на воздухот. Контролирајте ја треската со антипиретици (парацетамол, ибупрофен).

Во случај на акутен бронхитис предизвикани од бактериска инфекција, со симптоматски мерки кои се применуваат антибиотска терапија, се даваат исклучиво по налог на лекарот. Сите средстваз за спречување на кашлица или стимулирање на искашлувањето (експекторанси, муколитици) во предучилишна возраст треба да се избегнуваат. Имено децата имаат помалку изразен рефлекс на кашлање и примената на експекторанси може да само да предизвика влошување и навирање на секрет и влошување на клиничката слика.

Симптоми на акутен опструктивен бронхитис
Акутен опструктивен бронхитис е рефлексија на грч на мали периферни дишните патишта, и оваа ситуација е суштински сличен на бронхијална астма.
Акутен опструктивен бронхитис состојба се карактеризира со нагласена нарушувања на дишењето: дете дишење брзо, плитко, со краток здив со често гласно „свирење“ на градите,  чувство на стегање во градите. Симптомите може да варираат од благи до многу интензивени. Таквата состојба е одраз на спазам на малите, периферни дишните патишта (бронхоконстрикција), често имаат тенденција на повторување и е сличен на бронхијална астма. Тоа може (но не мора да биде) да биде предизвикано од вирусна инфекција на дишните патишта. И покрај бројните студии денес не може да се предвиди со сигурност дали детето во првите три години од животот ќе страда од периодична  бронхоопструктивна ќе развие астма.

Познато е дека машките деца, деца изложени на чад од цигари и предвремено родени бебиња имаат поголем ризик за развој на опструктивен бронхитис веќе во првата година од животот. Иако понекогаш со драматични презентација на респираторни заболувања, оваа група на деца има одлична прогноза да исчезне бронхоопстукцијата до возраст од три години.

Третман на акутен опструктивен бронхитис
Третманот на акутна опструктивен бронхитис се состои од симптоматски мерки, како што се бронхитис или акутна терапија бара инхалирани бронходилататори (салбутамол). Salbutamol може да се користи во докторската канцеларија и дома. Домашната терапија обично се изведува кога благи до умерени нарушувања на дишењето кај оние деца чии родители се едуцирани за правилна употреба на терапија со инхалација.

Бронхиолитис
Бронхиолитис може да се појави за време на детството, обично помеѓу третиот и шестиот месец од животот. Бронхиолитис е болест која е предизвикана од страна на долниот респираторен тракт вирусна инфекција, обично од страна на респираторен синцицијален вирус (RSV) – патоген во поголеми деца или возрасни. Од крајот на ноември до почетокот на мај, периодот на очекуваните епидемии на РСВ инфекции. Најчесто, ова е блага болест, но околу 2 проценти од пациентите бараат хоспитализација.

Колку често децата се разболуваат?
Во предучилишна возраст, особено кај децата кои посетуваат градинки, се очекуваат до десет вирални инфекции на дишните патишта годишно.
На крајот треба да се напомене дека над 85 отсто од случаите на респираторни инфекции, вклучувајќи акутен бронхитис е вирус-индуцирана нарушувања со тоа и во повеќето случаи антибиотиците немаат место во третманот на акутна вирусна бронхитис. На овој начин, ние се залагаме за ширење на бактериска отпорност на антибиотици и зголемување на ризикот од алергиски реакции.
Во предучилишна возраст, особено кај децата кои посетуваат колективни места каде престојуваат деца , годишно се очекуваат до десет вирусни инфекции на респираторниот тракт. Таквата зачестеност на респираторни инфекции не треба да предизвика сомневање во имунолошкиот систем на детето . Докажано е дека децата почесто се изложени на чад од цигари (пасивно пушење или енормно загаден воздух и  децата чии мајки пушеле до нивната прва години на живот имаат 37 отсто поголем ризик за развој на астма отколку децата кои не биле изложени на чад од цигари и загаден воздух.