Ракот  на  јајници се  јавува  највеќе  кај  жените  во  перименопаузата  и  постменопаузата,  а  често  се нарекува  тивок  убиец,  бидејќи  нема  симптоми,  се  открива  случајно,  а  кога  жената  ќе  почувствува  некои  проблеми  тогаш  ракот  веќе  напредувал  до  последниот  стадиум.

Ракот  на  јајници  може  да  предизвика   нераѓање,  добивање  дете  во  поголема  возрас,   доцна  менопауза.  Ова  се  некои  симптоми  на  кои  треба  да  обрнете  внимание.  Тие  секако  не  се  клучни  и  немора  да  се  подразбира  дека  ќе  се  развие  болеста.  Редовните  гинеколошки  прегледи  се  најдобрата  превенција  за  секоја  ,,женска,, болест.

Најчести  симптоми  на  канцерот  на  јајници  се:

 • мачнина и  повраќање
 • чувство на  подуеност
 • дигестивни пречки
 • притисок во  карлицата
 • почесто мокрење
 • грчеви во  стомакот
 • губење на  апетитот
 • анемија
 • тапа болка  во  долниот  дел  на  стомакот
 • умор
 • ненадејно губење  или  зголемување  на  тежината

Дебелина

Претераните  килограми  и  лесно  добивање  на  килограмите  се  поврзани  со  некои  видови  рак,  особено  со  ракот  на  јајници.  Дебелите  луѓе  имаат  60% поголем  ризик  од  добивање  разни  видови  карцином.

Нераѓање

Ако  не сте  раѓале, постои  поголема  шанса  за  добивање  рак  на  јајници.  На  создавањето  влијаат  раѓањето и  бројот  на  менструации.  Така,  девојките  који  добиле  менструација  на  12 години  и  имаат  прво  дете  после  триесеттата  година  имаат  поголема  шанса  за  развој  на  рак  отколку  оние  кои  родиле  пред  30-тата  гоина  на  животот.  Жените  кои  доцна  влегуваат  во  менопауза,  после  50-тата  година,  исто  така  имаат  поголем  ризик  за  развој  на  карцином.

Возраст

Ракот  на  јајници  најчесто  се  развива  кај  жените  постари  од  50  години.  Над  60 годишна  возраст  појавата  на  рак  е  преку  50%. Најмалку  се  јавува  кај  тинејџерките,  а  понекогаш  и  кај  жените  во  триесетите  и  четириесеттите  години.

Семејна  историја

Ако  една  или  повеќе  роднини  имале  рак  на  јајници,  постои  можност  од  појава  на  рак. Гените  се  одговорни  за  развој  на  ракот. Ако  во  семејството  имате  случаи  од  добивање  рак,  не  само  на  јајници  туку  и  на  матка  или  дојка,  обрнете  дополнително  внимание.

Хормонска  контрацепција

Претераното  користење  на  козметички  креми  и  пудра  на  подрачјето  на  гениталиите  може  да  се  поврзе,  според  научните  сознанија,  со  настанување  на  ракот  на  јајници.  Освен  тоа,  користењето  хормонска  терапија  после  менопаузата  може  да  предизвика  настанување  на  тумор  заради  присутноста  на  естрогени  во  телото.