Акутна лимфоцитна леукемија исто така наречена акутна лимфатична леукемија или АЛЛ) е болест кај која се открива дека крвта или коскената срцевина се незрели, абнормални лимфоцити.

Oпис на болеста
Лимфоцитите во развојот не созреваат и стануваат многубројни. Станиците брзо се множат и се заменуваат со нормални клетки. Распаѓањето на коскената срцевина доаѓа кога малигните клетки ги заменуваат нормалните елементи на коскената срцевина. Лицето станува подложно на крварење и инфекција поради намалениот број на нормални крвни клетки. Нефритични лимфоцити се собираат и во лимфните ткива и предизвикуваат оток на ткивото. Лимфоцитите можат да ги отфрлат другите крвни клетки и коскената срцевина. Ако коскената срцевина не може да произведе доволно црвени крвни клетки за пренесување на кислород, може да се развие анемија. Многу често коскената срцевина не може да произведе доволно крвни тромбоцити / тромбоцити за да ја одржува крвта нормално, а крварењето и / или модрината може да биде многу полесно. Малигните лимфоцити, исто така, можат да навлезат во други органи, ‘рбетниот мозок и мозокот. СИТЕ брзо напредуваат и можат да се појават и кај возрасните и кај децата, и третманот во овој случај ќе биде различен.

Акутна лимфоцитна леукемија е одговорна за 80% од акутните леукемии во детството, со највисока фреквенција помеѓу 3 и 7 години. СИТЕ, исто така, се јавуваат кај возрасни, која вклучува 20% од сите леукемии. Повеќето случаи немаат очигледна причина. Сепак, зрачење, некои отрови како бензен, како и некои хемотерапевтски агенси придонесуваат за развој на леукемија. Абнормалностите на хромозомот, исто така, можат да играат улога во развојот на акутна леукемија. Факторите на ризик за акутна леукемија вклучуваат Даунов синдром, брат или сестра со леукемија и изложеност на радијација, хемикалии и лекови. Инциденцата на леукемија е 6 од 100.000 луѓе.

Треба да одите кај лекар ако следните знаци или симптоми траат подолго:
● треска,
● постојана слабост или замор,
● болка во коските или зглобовите,
● отекување на лимфните јазли,
● пролонгирано или изобилно крварење,
● лесно модринки,
● крварење од непцата,
● крварење од носот,
● крварење во кожата,
● абнормални менструални циклуси,
● осип или промени на кожата,
● мали црвени точки,
● модринки,
● замор.