Желудникот е најширокиот дел од дигестивната цевка. Се наоѓа помеѓу хранопроводот и тенкото црево.

Различните состојки на желудечниот сок започнуваат да ја разградуваат храната и да ја складираат за понатамошно варење и спроведување во тенкото црево. Меѓу сите бенигни и малигни тумори, ракот на желудникот има најзначајно место. Но има и некои помалку заеднички форми вклучуваат лимфоми (клетки добиени од лимфоидно ткиво), и саркоми (добиени од клетките на сврзното ткиво кои вклучуваат мускул, масти и крвните садови). Долго време е познато деека највисоките фреквенции во Јапонија, Кореја, некои делови од Кина и Чиле и Исланд се поврзани со исхраната и влијанијата врз животната средина. Оваа болест е 1,5-2 пати почеста кај мажите и се јавува најчесто по 50-годишна возраст.

Ризици за појава на болеста
Појавата на ракот на желудник, го предизвикуваат различни еколошки и прехранбени состојки. Најчесто се наведуваат во голема мера солена или пушена храна (месо, риба), вода во која многу нитрати и држење на храна подготвена на собна температура (употребата на фрижидерите и современите методи на чување на храната ја намалуваат инциденцата на рак на желудник. Пушачите и алкохоличарите се изложени на зголемен ризик. Многу студии покажуваат дека јадењето на храна која содржи витамин Ц и бета-каротин, како свежо овошје и зеленчук, црн леб, го намалува ризикот. Зголемен ризик од појава, исто така, постои кај луѓе со одредени гастрични болести, како што се атрофичен гастритис и пернициозна анемија. Светската здравствена органиозација – СЗО во 1994 ја прогласи бактерија на Helicobacter pylori карциномна. Поврзаноста помеѓу улкус на желудникот и ракот на желудникот, особено кај јапонските и американските научници, но ризикот од рак на желудникот. Некои студии наведуваат дека лицата со крвна група А имаат почесто рак , отколку во однос на оние со крвна група О .

Симптоми
Во ран стадиум на болеста обично ги мачат тегоби кои траат подолго време . но не се толку силно изразени за да посетат лекар.

Обично се јавува :
Неодредени тешкотии во горниот дел од стомакот.
Чувство на тежина и прејаденост по оброците
Лесни мачнини и повремени повраќања
Губиток на апетит

Во подоцната фаза на болеста , болните губат на тежина, некои можат и да ја напипаат тумурната маса во горниот дел од стомакот, што е изразено лош знак, доаѓа до мачнини, повраќања и проблеми со голтање. Во напредната фаза може да се јави повраќање на крв, крв во столица и анемија поради скриено губење на крв. Во некои случаи први знаци на болеста настануваат поради појава на метастази и различни органи ( жолтило, болки во коски, отежнато дишење, тегоби поради метастази на јајници.